Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Розумні радіаторні терморегулятори

Вибір найкращих розумних радіаторних терморегуляторів 2023 за результатами тестування німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Більшість цифрових терморегуляторів у тесті надійно регулюють температуру в приміщенні, але лише два з них також прості в управлінні.

Розумні терморегулятори вмикають батареї ще до того, як ви прокидаєтеся вранці і повертаєтеся з роботи ввечері. Вночі вони знижують температуру в кімнаті, і вам не доведеться про це думати. А коли ви у відпустці, вам більше не потрібно запитувати себе: "Чи вимкнув я опалення?".

Розумними радіаторними терморегуляторами можна керувати за допомогою смартфона – навіть коли ви у дорозі, адже вони підключені до інтернету. Використовуючи додаток постачальника послуг, ви можете вмикати та вимикати радіатори та створювати графіки опалення, які потім виконуються автоматично. Встановити терморегулятори не складно, але керувати ними не так просто.

Захист від замерзання

Підтримувати задану температуру і знижувати її вночі, наприклад, – з цим впоралися всі терморегулятори, що брали участь у тесті. Лише Hama допустив невеликі коливання при підтримці постійної температури.

Пристрій Shelly не зміг забезпечити захист від морозу. Терморегулятори повинні трохи підвищувати температуру при дуже низьких температурах, щоб запобігти замерзанню води в трубах і їхньому розриву. Термостат Shelly залишався закритим навіть при мінус 12 градусах, захист від замерзання не налаштований – лише дуже технічно підковані користувачі можуть його запрограмувати. З Hama ви можете випадково вимкнути захист від замерзання в застосунку і нажити собі багато неприємностей.

Одного терморегулятора недостатньо – для повного використання функцій потрібен терморегулятор для кожного радіатора. Більшість постачальників також пропонують центр управління, який об'єднує в мережу всі термостати в будинку і підключає їх до Інтернету через роутер.

Від центру управління можна відмовитися за допомогою AVM, Eurotronic і Shelly, де роутер одночасно бере на себе завдання центру управління. Але навіть у цьому випадку перехід на розумні технології є дорогим: покупка коштує від 264 до 710 євро для типового будинку з шістьма радіаторами, як ми визначили.

Віконний датчик

Шість виробників пропонують датчики, які кріпляться на вікно і повідомляють термостату, коли воно відчинене – термостат знижує температуру при провітрюванні. Це дуже добре спрацювало в тесті, але такий віконний датчик коштує до 80 євро.

Більшість термостатів у тесті не потребують такої дорогої допомоги. Вісім з них автоматично реєстрували різке падіння температури, викликане провітрюванням. Лише модель Eurotronic не мала цієї інтегрованої функції виявлення відчиненого вікна. Bosch та Shelly не мають її на борту.

Персоналізований план опалення

У застосунках можна створити персоналізований план опалення. Цей план опалення визначає, в який час доби термостат повинен встановлювати бажану температуру. Приклад: ванна кімната та кухня опалюються з 6 до 7 ранку з понеділка по п'ятницю, радіатори у вітальні вмикаються лише о 17 годині, а температура в спальні повинна бути постійною – 18 градусів. У вихідні дні діє інший час. Після створення плану опалення все відбувається автоматично – користувачеві залишається лише вносити корективи, якщо це необхідно. З Home- matic IP та AVM це також легко зробити.

Більшість додатків пропонують готові профілі опалення, які потрібно лише адаптувати до власних потреб. З Somfy все складніше: у багаторівневому меню потрібно визначити правила, згідно з якими термостат працює в певних сценаріях.

Позмінна робота, відрядження, свята: щоденний і тижневий розпорядок дня не завжди виглядають однаково. Тому зручно, якщо вам не потрібно щоразу скидати графік опалення, а можна викликати різні варіації за потреби. З протестованих систем це можуть робити Bosch, Eve, Homematic IP, Netatmo і Shelly.

Встановлення та налаштування

Замінити термостат на радіаторі просто, для цього не потрібен майстер на всі руки. З іншого боку, налаштування систем може бути складним завданням.

Встановлення. Просто відкрутіть старий термостат вручну; залежно від моделі, на клапані є клацаючий механізм або гайка, яку можна відкрутити вручну. Якщо розумний термостат не підходить до клапана, вам знадобиться адаптер. Перехідники, що постачаються постачальниками, перераховані в таблиці в розділі обладнання.

Налаштування. Цифрові термостати налаштовуються за допомогою додатку провайдера і підключаються до інтернету через роутер. Багатьом також потрібен центр керування, який об'єднує кілька термостатів і може інтегрувати інші пристрої розумного будинку. Наприклад, інтелектуальні віконні контакти, які повідомляють термостату, що вікно відчинене, щоб він міг зменшити обігрів. У нас є центри управління і віконні контакти – якщо вони пропонуються – також були протестовані, але їх налаштування іноді було дещо складним.

Керування. Розумними термостатами можна керувати з будь-якого місця за допомогою мобільного телефону, а також використовувати графіки опалення, щоб робити це автоматично. Двигун у термостаті відкриває або закриває клапан на радіаторі і таким чином регулює температуру. Зазвичай він живиться від батарейок, яких вистачає приблизно на два роки для одного термостата. Розумними термостатами також можна керувати вручну, наприклад, у разі збою в мережі Інтернет.

Якщо ви живете в добре ізольованому будинку або вже опалюєтесь свідомо, то з новою технологією ви заощадите лише трохи енергії. Розумні термостати особливо цікаві для тих, хто прагне більшого комфорту: У їхніх кімнатах автоматично підтримується правильна температура в потрібний час. Терморегулятори також допоможуть тим, хто раніше залишав опалення увімкненим досить недбало, обігріватися більш ефективно в майбутньому.

Корисні поради та підказки

Розумне опалення – про що слід пам'ятати?

Якщо ви хочете ефективно опалювати, вам потрібно знати кілька речей. Ми пояснюємо, коли варто вимкнути батареї, які фактори впливають на споживання та де ховаються підводні камені.

Вимикайте його правильно. Не завжди вимикати радіатори вигідно. Наприклад, під час кількох хвилин шокової вентиляції не варто їх вимикати. Чим довше температура знижена, тим більше енергії можна заощадити. Наприклад, протягом тижнів у відпустці або вночі. Однак, зниження температури на вісім годин вночі не означає, що на третину зменшуються щоденні витрати на опалення. Економія порівняно з безперервним опаленням становить від 5 до 10 відсотків, залежно від того, наскільки добре ізольовані приміщення.

Заощаджуйте витрати на опалення

Погано ізольовані будинки потребують багато енергії, щоб утримувати приміщення в теплі. Ось чому мешканці таких будинків особливо виграють від того, що вимикають батареї на час своєї відсутності – чим довша відсутність, тим більша економія. Ми проаналізували, що це означає на конкретному прикладі квартири площею 70 квадратних метрів у досить погано ізольованому великому багатоквартирному будинку: Ми оцінили витрати на опалення у 2022 році на основі індексу опалення на рівні 1 800 євро.

Якщо ви постійно знижуватимете температуру в нашій квартирі на 4 градуси вночі та коли вас немає вдома, ви заощадите близько 8 відсотків теплової енергії. Після вирахування базових платежів це означає зменшення витрат на опалення на 6 відсотків і економію 108 євро на рік завдяки розумному опаленню. Якщо ви живете в добре ізольованих чотирьох стінах, економія буде меншою.

Чи має значення перехід від класичного до розумного термостата, залежить від того, як ви звикли до опалення раніше. Якщо ви завжди налаштовували класичні термостати вручну, то навряд чи зможете заощадити енергію за допомогою розумних пристроїв. Якщо ж ви ще не потурбувалися про це або вважаєте, що це забирає багато часу, ви можете комфортно обігріватися в енергозберігаючий спосіб.

Оптимізуйте температуру

Помітно завдяки розумним термостатам: Фактична температура в приміщенні може бути нижчою, ніж задана в додатку – ви відчуваєте тремтіння, хоча на дисплеї відображається затишне тепло. Це тому, що теплий радіатор також випромінює тепло до термостата і обманює датчик температури, змушуючи його вважати, що температура в приміщенні вища. Чим тепліший радіатор, тим більша різниця між температурою на датчику і в центрі кімнати. Тоді радіатор нагрівається менше, ніж повинен. У цьому випадку корисно встановити в застосунку трохи вищу цільову температуру.

Зазвичай вам доведеться переналаштовувати температуру залежно від пори року, оскільки однакова температура в кімнаті відчувається по-різному. Частково це пов'язано з суб'єктивним сприйняттям температури, а частково – з різною температурою стін. Запобігайте появі плісняви. Восени та взимку температура в приміщенні не повинна опускатися занадто низько, інакше існує ризик утворення плісняви. Наприклад, на холодній зовнішній стіні, закритій шафою.

Додаток для керування термостатами

Керування термостатами через застосунок часто не дуже інтуїтивно зрозуміле. Виняток: у переможця Homematic IP додаток дійсно цікавий. Так само зручно керувати лише AVM: замість додатку багато параметрів вводяться через браузер у чітко організованому інтерфейсі FritzBox.

Два додатки збирають дані, які їм не потрібні для роботи. Somfy записує поведінку користувачів і ділиться нею з третіми сторонами, такими як Facebook. Netatmo збирає надто багато персональних даних, включаючи дані, які можуть бути використані для визначення вашого місцезнаходження.

Наші рекомендації

Ми протестували одинадцять пристроїв та відповідні додатки: Шість отримали високі бали, чотири – задовільні і один – достатній. Майже всі вони надійно регулюють температуру в приміщенні. Переможцем тесту став найдорожчий термостат Evo heating body від Home- matic IP, який коштує 110 євро. Відразу за ним значно дешевший FritzDect 302 від HomeMatic IP вартістю 58 євро.

Переможець тесту: термостат Homematic IP Evo (110 євро) дуже добре регулює температуру в приміщенні. Графіки опалення легко програмувати.

Порада щодо ціни: хороший і недорогий термостат AVM FritzDect 302 (58 євро), ним також можна керувати через браузер. Екологічна порада: Добре продуманий план опалення, який опалює приміщення лише тоді, коли вони використовуються, економить гроші та енергію AVM. Обидва пристрої – єдині в тесті, якими легко керувати.

Як ми тестували

У тесті: одинадцять розумних радіаторних терморегуляторів, якими можна керувати дистанційно через інтернет за допомогою додатку. Ми закупили пристрої з березня по липень 2023 року. Ми визначили ціни, опитавши постачальників у червні 2023 року.

У тестовому приміщенні з низькою теплоакумулюючою здатністю (легка конструкція) ми протестували терморегулятори на стандартному панельному радіаторі. Ми змоделювали день із зовнішньою температурою 3 градуси за Цельсієм та опалювальним навантаженням 500 Вт. Ми дослідили, чи підтримується бажана температура протягом чотиригодинної фази роботи. Ми перевірили, наскільки добре прилади регулюють зниження температури, наприклад, вночі, протягом восьми годин при температурі близько 2 градуси і оцінили середнє зниження температури.

Ми перевірили поведінку під час провітрювання вікна, піддавши термостатичні головки впливу холодного повітря температурою 3 градуси за Цельсієм. Ми визначили час до закриття клапана і до відкриття клапана в кінці провітрювання.

Експерт перевірив установку та введення в експлуатацію термостата, інтеграцію в мережу та сполучення з додатком. Він оцінив зусилля, необхідні для встановлення, а також оцінив інструкцію з монтажу та експлуатації, зокрема, наскільки вона зрозуміла та повна. Один експерт і троє користувачів протестували роботу терморегулятора.

Наприклад, вони створювали та змінювали профілі опалення в додатках – для кожного дня тижня та для тижневої відсутності. Вони оцінили, наскільки зрозумілим є додаток і наскільки інтуїтивно зрозумілою є навігація в меню. Вони також оцінили, наскільки легко читати індикацію на термостаті та в додатку, чи є вона корисною і чи є опції довідки. З точки зору обслуговування та управління батареєю, вони перевірили, наскільки трудомісткою є заміна батареї, серед іншого. Троє користувачів оцінили рівень шуму приводу клапана.

У тесті поведінки передачі даних додатків ми використовували проміжний сервер (проксі-сервер) для зчитування, розшифрування та аналізу даних, які надсилали додатки. Ми визначили, чи надсилають додатки дані, які не є необхідними для їхньої роботи. Юрист шукав недоліки в політиці конфіденційності, наприклад, неприпустимі формулювання, спираючись на Загальний регламент про захист даних.

Розумні радіаторні терморегулятори: Лише два з них прості в управлінні

Декілька з кращих продуктів за результатами тестування:

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.