Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Вибір кращих бездротових колонок

Найкращі бездротові колонки 2023 за результатами дослідження німецького інституту якості.
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Світ бездротових колонок набагато барвистіший, ніж дехто звик до нього з часів старої доброї стереосистеми.

Різноманітність динаміків Wi-Fi величезна. Яким би різноманітним не було коло провайдерів, настільки ж різноманітними є і додатки: відтворення музики з різних джерел, забезпечення звуком окремих кімнат або всього будинку, спілкування з голосовими помічниками, такими як Alexa або Google Assistant. Серед протестованих WiFi-колонок кожен знайде відповідний пристрій для своїх потреб.

Дванадцять протестованих Wi-Fi колонок коштують від 60 до майже 800 євро. Окрім hi-fi брендів, таких як Canton і Harman Kardon, також представлені бренди Apple, Amazon та Ikea. Лише одна модель отримала загальну оцінку "добре". Втім, більшість колонок хороші у такому важливому тесті, як звук, а найдешевша з них коштує 100 євро. На відміну від Bluetooth-колонок, бездротові колонки також залежать від того, з якими іншими пристроями або голосовими помічниками вони сумісні.

Підключення до мережі

WLAN-бокси зазвичай інтегруються в домашню мережу за допомогою радіоканалу. Проте шість з протестованих моделей можна також підключити до роутера за допомогою LAN-кабелю – це зменшує навантаження на безпровідну мережу. Через інтернет-з'єднання колонки відтворюють музику з потокових сервісів або інтернет-радіостанцій. За допомогою відповідного додатка для мобільного телефону або планшету можно налаштувати дистанційне керування колонками з домашньої мережі.

Для всього цього існують різні системи. Це особливо важливо, якщо ви хочете об'єднати кілька колонок разом у багатокімнатному режимі. Крім того, не всі колонки працюють з усіма операційними системами планшетів і смартфонів.

Динаміки Wi-Fi зазвичай підключаються до домашнього маршрутизатора через радіо Wi-Fi . Це означає, що ви можете відтворювати музику з Інтернету, наприклад із потокових сервісів або інтернет-радіостанцій. Однак багато моделей також мають можливість під'єднання мережевого кабелю локальної мережі. Кабельне з'єднання стабільніше, ніж бездротове, і знижує навантаження на Wi-Fi.

Багато моделей також оснащені аналоговим аудіовходом, який можна використовувати для відтворення звуку з інших джерел – наприклад, зі старого доброго програвача платівок.

Мультирум-система

Популярним застосуванням мережевих гучномовців є робота в декількох кімнатах: кілька гучномовців розподілено по всьому будинку і їх можна об'єднати в групи за допомогою додатка для мобільного телефону або планшета. Тож сьогодні ви можете слухати класичну музику у вітальні, поки на кухні крутять новини – а завтра на вечірці ви зможете заповнити весь будинок одним і тим самим плейлистом. Для цього колонки мають бути сумісні одна з одною.

Apple Airplay 2. система Apple підтримується практично усіма боксами в тесті, окрім Amazon, але особливо корисною вона є для користувачів iPhone, iPad та комп'ютерів Mac. З мобільними телефонами Android Airplay не працює без зайвих слів.

Google Chromecast. Трьох спікерів у тесті можна об'єднати в групи за допомогою системи Chromecast від Google, щоб сформувати групи. Додаток Google Home, необхідний для цього, працює як на мобільних телефонах Android, а також на пристроях iOS від Apple.

Залежно від постачальника. Amazon, Blue Sound і Sonos мають власні мультирум-системи. Система Sonos також входить до складу колонок Ikea.

Голосовий помічник

Завдяки великій кількості динаміків відтворенням музики можна керувати за допомогою голосового помічника. Щоб це працювало, колонкам необхідне не тільки підключення до Інтернету, а й мікрофони, за допомогою яких вони можуть постійно слухати, чи розмовляти з їхнім голосовим помічником.

Найтонша колонка в тесті – найдешевша (62 євро) і найлегша (300 грамів): Echo Dot від Amazon. Цей пристрій, ймовірно, не стільки для того, щоб насолоджуватися музикою, скільки для доступного входу у світ голосового асистента Alexa від Amazon. Невеликої сфери більш ніж достатньо для перевірки повідомлень або дистанційного керування мережевими лампами. Якщо ви хочете не тільки розмовляти з Alexa, але й слухати музику в хорошій якості звуку, краще взяти більшу Amazon Echo Studio. Або з переможцем по звуку від Devialet, який також підтримує Alexa.

Конкурент Alexa, Google Assistant, вбудований лише в колонку Harman Kardon. Вона вразила в тесті звуку, так само як і HomePod від Apple – єдиний пристрій в тесті, який підтримує Siri. Однак Harman Kardon має більше можливостей для підключення: вона оснащена не тільки багатокімнатною системою Air-play 2, а й Chromecast.

Лампи як динаміки

Майже 800 євро – це досить багато для компактної колонки. Проте колонка Devialet пропонує найкращий звук, трохи випереджаючи переможця тесту від Canton за 375 євро. Більшість інших також звучать добре, принаймні на кімнатній гучності. Полична колонка від Ikea цікава з точки зору ціни: вона забезпечує хороший звук всього за 100 євро. Два інших пристрої з Ікеа більше виділяються своїм дизайном. Їхній динамік інтегровано в цоколь лампи.

Наші рекомендації

Переможець тесту: Загалом, за 375 євро Canton Smart Soundbox показує найкращі результати. Вона підтримує як Chromecast, так і Airplay. Devialet Mania пропонує найкращий звук за 790 євро. Однак вбудованого акумулятора вистачає не надовго.

Sonos цього разу представлена лише з досить незвичним продуктом: 400-грамова Roam SL – одна з двох WiFi колонок з вбудованим акумулятором. Інша – Mania від французького преміум-провайдера Devialet за 790 євро. Завдяки акумулятору обидві колонки можна використовувати в дорозі. Вони приймають музику через радіо Bluetooth з мобільного телефону. Однак час автономної роботи досить короткий – близько п'яти годин. В той час як легка колонка Sonos може поміститися в рюкзаку, колонка Devialet, що важить більше двох кілограмів, мабуть, більше підходить для кемпінгу або внутрішнього дворика.

Порада щодо ціни: полична колонка від Ikea пропонує хороший звук всього за 100 євро і використовує технологію від Sonos, піонера розумних бездротових колонок.

Гарна новина для шанувальників iPhone та iPad: майже всі колонки підтримують систему Airplay від Apple. Власна колонка Apple HomePod працює лише з iPhone, iPad та іншими пристроями Apple. Всі інші працюють як з пристроями Apple, так і з Android, оскільки необхідні програми управління доступні для обох операційних систем мобільних телефонів. Наприклад, колонки Ikea використовують додаток Sonos.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.