Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Рейтинг найкращих док-станцій

Найкращі док-станції 2023 за результатами дослідження німецького інституту якості.
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Не вистачає портів на ноутбуці? Їх надають док-станції. Низка пристроїв, які взяли участь у тестуванні, полегшують роботу з дому, а один підходить навіть для досвідчених користувачів.

Шукаєте з'єднання, але не можете його знайти? Користувачі ноутбуків знайомі з цим. Мобільні ПК стають все тоншими і тоншими і навряд чи пропонують достатньо місця для підключення навушників, жорсткого диска, миші, веб-камери, зовнішнього монітора і т.д. Док-станція вирішує цю проблему. Вона містить різні роз'єми і підключається до комп'ютера за допомогою USB-кабелю.

Ми протестували 13 док-станцій, 7 отримують живлення з розетки через власний блок живлення, 6 живляться від ноутбука. Всі вони можуть використовуватися універсально і не прив'язані до комп'ютера конкретного провайдера.

Док-станції. Що обрати?

Док-станції з мережевим адаптером більше підходять для стаціонарного робочого місця. Вони досить важкі – до 600 грамів, плюс вага блоку живлення та з'єднувального кабелю. Три пристрої з власним блоком живлення увійшли до числа док-станцій з найшвидшою передачею даних у тесті, але це не пов'язано з блоком живлення.

Для мобільної роботи ми рекомендуємо більш легкі пристрої без власного блоку живлення. Під час подорожей можна обійтися без кабелю до розетки, оскільки акумулятор комп'ютера живить комп'ютер і док-станцію.

Порада: блок живлення ноутбука через USB-C також можна підключати до док-станцій без власного блоку живлення. Тоді всі кабелі підключаються до док-станції, що зменшує витрати часу при підключенні.

Якщо ви хочете виконувати на калькуляторі звичайну офісну роботу, можете сміливо вибирати дешевшу модель. Наш переможець у категорії "ціна-якість" також від Anker і коштує 90 євро: Хаб 565 USB-C швидко передає дані через USB, пройшов наш стрес-тест і споживає мало енергії. Легка док-станція без власного джерела живлення ідеально підходить для мобільної роботи.

Монітори з інтегрованими роз'ємами

Сучасні комп'ютерні монітори мають безліч роз'ємів. Ми дослідили, чи можуть вони замінити док-станцію, за допомогою двох універсальних моніторів з поточного тесту моніторів: Acer Vero CB273U за 340 євро та HP E27m G4 за 385 євро. Вони пройшли часткове тестування з тесту док-станції.

Монітори передають дані так само швидко, як і деякі док-станції. Щоб досягти максимальної швидкості з монітором HP, вам потрібно переключитися з USB 2.0 на USB 3.0 в меню монітора. Однак, якщо ви підключаєте другий монітор, це знижує його роздільну здатність з 4K до Full HD. Багато речей працюють добре. Монітори пройшли стрес-тест. Також без проблем працюють, передають живлення та заряджають пристрої.

Недолік: порівняно з док-станціями, вони мають менше роз'ємів, до яких також не так легко дістатися.

Висновок: Якщо у вас стаціонарна робоча станція і вам все одно потрібен новий монітор, док-станція може не знадобитися. Але тільки якщо монітор має відповідні роз'єми.

Переваги: На один пристрій на столі менше, клубок кабелів зникає за екраном, блок живлення монітора також живить ПК та інші з'єднання.

Стрес-тест

Всі протестовані моделі легко вводяться в експлуатацію і без проблем працюють з поширеними операційними системами, такими як Windows, MacOS, ChromeOS і Linux. Це не само собою зрозуміло; деякі док-станції працюють лише з певними операційними системами.

Багато пристроїв також не були вражені нашим стрес-тестом, в якому ми використовували всі порти одночасно. Труднощі виникли лише у Delock і Lindy, які не змогли надійно розпізнати зовнішні жорсткі диски. Під час стрес-тесту ми також виміряли, наскільки сильно нагрівалися корпуси кандидатів на тестування. Деякі нагрілися, але жоден не став надмірно гарячим.

Види з’єднань

Роз'єми HDMI, USB, VGA? Що це таке, для чого це потрібно – і який штекер куди вставляти? Пояснюємо.

USB – універсальні розетки можна використовувати. До універсальних роз'ємів можна підключати носії інформації, мишу, клавіатуру, мобільний телефон тощо.

USB-A – довгий час був найпоширенішим USB-з'єднанням. Існують старіші та новіші версії: USB-A 3.2 Gen 2 передає дані найшвидше – приблизно у 20 разів швидше, ніж USB-A 2.0. Усі версії USB є зворотньо сумісними, тому вони також підтримують старіші технології.

USB-C – наступник USB-A наразі стандартний роз'єм – частково тому, що USB-C стане обов'язковим для багатьох пристроїв в ЄС з 2024 року. Цей роз'єм менший, ніж USB-A, і його легше під'єднувати, оскільки верхня і нижня сторони однакові.

Thunderbolt – високопродуктивне з'єднання USB-C передає дані швидше, ніж звичайне з'єднання USB-C. Гніздо і штекер такі ж, як і для USB-C, але дорогий кабель містить додаткову технологію.

Ethernet – ethernet з'єднує ноутбук з Інтернетом і домашньою мережею за допомогою кабелю. Це сучасний стандарт для мережевих кабелів. Термін використовується як синонім "Lan"– Локальна мережа.

HDMI – комп'ютер передає зображення і звук на зовнішній монітор, телевізор або проектор через HDMI. Завдяки роздільній здатності 4K, HDMI 2.0 здатний передавати до 60 зображень з високою роздільною здатністю в секунду. Зазвичай цього більш ніж достатньо.

Displayport – виконує ті ж функції, що і HDMI, але передає більше даних за той самий час. Вища частота відтворення зображення цікава для геймерів. Displayport дозволяє використовувати кілька моніторів послідовно.

VGA – VGA застаріла. Він передає зображення без звуку – аналогове замість цифрового. Однак старі монітори все ще мають це з'єднання. Якість зображення помітно гірша, ніж через HDMI.

Наші рекомендації

Прості док-станції можна придбати в роздрібній торгівлі менш ніж за 30 євро. Пристрої, які ми протестували, коштують від 89 до 320 євро більше, оскільки ми визначили мінімальну конфігурацію: два порти USB-C і два порти USB-A, роз'єм HDMI для додаткового монітора, підключення до локальної мережі для Інтернету за допомогою кабелю і роз'єм для навушників. Дешевші моделі часто мають менше роз'ємів і не такі універсальні.

Переможець тесту: Anker 577 Thunderbolt – єдина док-станція, яка показала дуже хороші результати. Вона коштує чималих 320 євро, але передає дані через Thunderbolt набагато швидше, ніж інші. Тільки досвідченим користувачам дійсно потрібен такий високопродуктивний інтерфейс.

Порада щодо ціни та екології: Anker 565 USB-C Hub за 90 євро – єдиний пристрій, який забезпечує швидку передачу даних без блоку живлення. Він також споживає лише 4 євро електроенергії на рік.

Док-станція Anker 577 Thunderbolt за 320 євро – переможець серед док-станцій з блоком живлення. Це єдиний пристрій, який показав дуже хороші результати, передаючи дані втричі швидше, ніж інші. Однак це виправдовує себе лише при великих обсягах даних – наприклад, якщо ви регулярно створюєте резервні копії своєї відеоколекції на зовнішньому жорсткому диску.

Порада: Перед покупкою перевірте, які саме порти вам потрібні і скільки їх потрібно. Також важливо перевірити, чи підтримує ваш ноутбук найновіші версії з'єднань, якщо ви хочете використовувати його на повну потужність. Цю інформацію можна знайти в технічному паспорті комп'ютера на веб-сайті постачальника комп'ютерів.

Більш вимогливим користувачам ми рекомендуємо переможця тесту. Він виділяється тим, що передає дані за допомогою високопродуктивної технології Thunderbolt. Всі інші док-станції використовують той самий порт USB-C, але з повільнішою версією USB – цього має бути достатньо для більшості користувачів.

Як ми тестували

У тесті: 13 USB-C док-станцій, з них 7 пристроїв з живленням від власного блоку живлення і 6 пристроїв з живленням від ноутбука. Ми придбали моделі в магазинах у листопаді та грудні 2022 року. Ми визначили ціни в інтернеті в січні 2023 р. Ми також придбали два монітори в січні 2023 р.

Дослідження: Ми протестували док-станції, використовуючи наявний у продажу ноутбук з операційною системою Microsoft Windows 11, ігровий ноутбук та настільні ПК. Ми також використовували монітор з аналоговим VGA-роз'ємом, 4K-монітор і 8K-телевізор. Телевізор з роздільною здатністю 8K. Ми використовували відповідні SD-карти, жорсткі диски SSD та сертифіковані кабелі.

Функція зарядки: серед іншого, ми оцінювали максимальну потужність зарядки через порт USB-C і максимальну загальну потужність зарядки. Ми перевірили сумісність під час заряджання різних кінцевих пристроїв, заряджаючи смартфони, планшети та ноутбуки різних виробників на док-станціях.

Ми розрахували енергоспоживання приладів, використовуючи профіль використання: 200 днів на рік, 10 годин у режимі роботи та 14 годин у режимі очікування (за наявності вимикача: 4 години у режимі очікування та 10 годин у вимкненому стані). В інші 165 днів – по 3 години в режимі роботи, 21 година в режимі очікування (за наявності вимикача: 8 годин в режимі очікування і 13 годин у вимкненому стані). Ми також оцінили енергоспоживання у вимкненому стані та стані очікування у двох сценаріях використання: без підключених пристроїв та з вимкненим ноутбуком. Ми також перевірили, чи нагріваються док-станції під час стрес-тесту.

Ми оцінили інструкції з безпеки та перевірили, зокрема, як док-станції поводяться в разі короткого замикання та перевантаження по струму, а також наскільки добре вони захищені від електростатичного розряду.

Док-станції: Чотири пристрої швидко передають дані

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.