Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Ефективні засоби від грибка стопи та нігтів

Рейтинг найефективніших засобів від грибка стопи та нігтів 2023 за результатами тестування Stiftung Warentest
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Грибкові інфекції – це вперта річ. Багато засобів допомагають, але їх слід застосовувати якомога раніше.

Шкірні грибки є постійними гостями на шкірі та слизових оболонках, але зазвичай не викликають жодних проблем. Однак, якщо волога або вода розм'якшує шкіру або руйнує її захисну кислотну мантію, спори грибків отримують вільний доступ. Вони особливо полюбляють заселяти проміжки між пальцями ніг і нігті на ногах.

Згідно з дослідженнями, щонайменше кожен десятий дорослий страждає на епідермофітію стоп або грибок нігтів, або на обидва захворювання одночасно. Чоловіки частіше, ніж жінки, старші люди частіше, ніж молодь. На ранній стадії грибки шкіри добре піддаються лікуванню безрецептурними препаратами, якщо їх застосовувати постійно, доки не буде знищена остання спора. Є великий вибір. Недорогі креми та лаки для нігтів проти епідермофітії стоп або грибка нігтів були оцінені фармацевтичними експертами Stiftung Warentest, всі вони підходять.

Як розпізнати грибкову інфекцію?

Зазвичай грибок починається між мізинцем і четвертим пальцем ноги: шкіра свербить, червоніє і лущиться. На уражених ділянках з'являються тріщини і можуть з'являтися виділення. Дуже рідко грибок шкіри повністю поширюється на підошву і п'яти. Великий палець на нозі особливо схильний до ураження грибком нігтів. Грибок оселяється на нігті, всередині та під ним, забарвлюючи його від жовтуватого до жовтувато-коричневого кольору. Ніготь стає крихким і легко ламається. Через деякий час нігтьова пластина може потовщуватись, ставати нерівною, а іноді навіть відшаровуватись.

Мікоз стоп зазвичай спричиняють ниткоподібні грибки, які належать до шкірних грибків, дерматофітів. Експерти вважають, що грибок нігтів часто є наслідком інфекцій стоп, хоча дріжджові та плісняві грибки є менш поширеними причинами. Волога підлога в лазні чи сауні є ідеальним середовищем для розмноження грибків, а босі ноги переносять їх із собою. Розм'якшена шкіра або набряклі нігті служать вхідними воротами, а також невеликі тріщини і травми шкіри та нігтьового ложа. Грибок передається при прямому контакті з ноги на ногу або через інфіковані мазки зі шкіри, наприклад, у громадських душових або готельних номерах. Зараження можливе також через вологі рушники. Товсті синтетичні шкарпетки та взуття також створюють ідеальний теплий і вологий клімат.

Боротьба з інфекцією

Крем або водорозчинний лак зазвичай потрібно наносити один-два рази на день – це має стати частиною вашої рутини, так само, як чищення зубів. Наберіться терпіння. Лікування епідермофітії стоп часто займає кілька тижнів, а грибка нігтів – до дванадцяти місяців. Щоб бути ефективним, активна речовина повинна накопичитися глибоко в нігті. На це потрібен час. Трохи швидше, якщо перед нанесенням лаку підпиляти ніготь або розм'якшити його за допомогою крему, що містить сечовину.

Якщо волога або вода розм'якшує шкіру, якщо вона травмована або має тріщини, ниткоподібні грибки та інші види грибків можуть проникнути у верхній шар шкіри та інфікувати його. Імунна система реагує запаленням, печінням і свербінням.

Грибки можуть гніздитися на нігтях, всередині та під ними. Нігті на ногах особливо вразливі, особливо на великому пальці. Якщо уражено не більше половини нігтя, можуть допомогти місцеві засоби, такі як лак.

Епідермофітія стоп – складна хвороба. Якщо вона більше не свербить і не лущиться, а шкіра зажила, це ще не означає, що з грибком покінчено. Як правило, потрібно продовжувати наносити крем протягом тижня або двох, інакше інфекція буде спалахувати знову і знову. Аналогічна ситуація з грибком нігтів: після того, як ніготь відросте без грибка, ви повинні продовжувати наносити протигрибковий лак ще протягом чотирьох тижнів, щоб запобігти повторному виникненню грибка.

Самолікування чи професійна допомога?

Якщо ви вважаєте, що заразилися, вам слід проконсультуватися з лікарем, щоб виключити інші шкірні захворювання, такі як псоріаз або екзема. Якщо у вас діагностували епідермофітію стоп або грибок нігтів, ви можете використовувати безрецептурні препарати, отримані в результаті тесту, в домашніх умовах. Вони містять протигрибкові засоби широкого спектру дії – активні інгредієнти проти різних видів грибків, які пригнічують їхній ріст або вбивають їх. Чи допомагають домашні засоби, такі як олія чайного дерева або ванночки для ніг з травами, при епідермофітії стоп, науково не доведено.

Якщо симптоми не покращуються навіть після постійного прийому ліків, слід звернутися до лікаря. Можливо, інфекцію потрібно лікувати за допомогою таблеток, що відпускаються за рецептом. Якщо грибок нігтів поширюється, поєднання лаку і таблеток за рецептом зазвичай є єдиним засобом. Додаткові бактеріальні інфекції, такі як бешиха, хворобливе почервоніння і набряк шкіри, також є приводом для звернення до лікаря. Ці бактерії проникають, наприклад, через розриви шкіри.

Чи є схильність до захворювання?

Схильність може передаватися у спадок. Діабет і порушення артеріального кровообігу в ногах підвищують ризик, так само як і слабка імунна система. Це може бути однією з причин, чому грибок нігтів частіше зустрічається у літніх людей. Згідно з дослідженнями, препарати для пригнічення імунного захисту, наприклад, ті, що застосовуються після трансплантації органів, також сприяють росту грибків.

Поради для вагітних жінок та дітей

Під час вагітності та годування груддю в першу чергу підходять діючі речовини клотримазол або міконазол. Для них є найбільший досвід застосування. Вони підходять для лікування епідермофітії стоп. Щоб бути в безпеці, вагітні та жінки, які годують груддю, повинні утриматися від лікування грибка нігтів або проконсультуватися з лікарем.

Для дітей до 18 років від епідермофітії стоп особливо добре підходять препарати Клотримазол і Міконазол, а також Циклопірокс. Якщо дитині менше шести років, перед застосуванням Циклопіроксу зверніться за консультацією до лікаря. Не існує відповідних засобів від грибка нігтів для дітей. Занадто мало досвіду щодо можливих ризиків. Профілактика – найкращі ліки в цьому випадку.

Як запобігти грибку нігтів?

Дозвольте повітрю досягати стопи. Носіть взуття та шкарпетки з дихаючих матеріалів. Синтетичні матеріали створюють теплий і вологий клімат – шкірні грибки це люблять. Роззувайтеся і провітрюйте взуття після прогулянки або занять спортом. Влітку босоніжки або в'єтнамки пропускають повітря до стопи і не створюють поверхню, на якій можуть атакувати грибки.

Ретельно вимийте ноги. Мийте кожен куточок ніг, бажано з рН-нейтральним милом і гелями для душу. Вони допомагають зберегти захисну кислотну мантію шкіри неушкодженою. Таким чином, у грибків залишається мало шансів.

Висушування дуже важливе. Ретельно витирайте ступні та пальці ніг, щоб позбавити грибки основи для життя. Використовуйте додатковий рушник для ніг, щоб патогенні мікроорганізми не змогли поширитися на інші частини тіла. Або використовуйте фен. Він чудово справляється з сушінням.

Ретельно доглядайте за ногами. Наносьте крем на ноги після миття, щоб запобігти появі тріщин на шкірі, які полегшують проникнення грибків. Коротко стрижіть нігті на ногах і регулярно їх чистіть. Якщо вам важко дістатися до нігтів або проміжків між пальцями ніг, можливо, варто звернути увагу на медичний догляд за стопами.

Міняйте шкарпетки. В ідеалі, ви повинні міняти взуття, шкарпетки та панчохи щодня. Якщо у когось із членів сім'ї мікоз стоп, не використовуйте рушники та мочалки разом і міняйте їх щодня. Найкраще прати рушники, шкарпетки та постільну білизну при температурі 60 градусів. Це вбиває грибки.

Активні компоненти: переваги та недоліки

Імідазоли найчастіше зустрічаються в протигрибкових засобах. Вони допомагають проти багатьох видів. До групи діючих речовин належать біфоназол, клотримазол, еконазол, кетоконазол, міконазол і сертаконазол. У низьких концентраціях вони пригнічують ріст грибків, у високих – вбивають їх.

Препарати Міко-серт і Залаїн містять парабени, які можуть викликати алергію. Не поєднуйте Імідазол з протигрибковим засобом Ністатин Інакше обидва препарати будуть працювати менш ефективно.

Аліламіни пригнічують ріст дріжджових грибів, інші види грибів гинуть. До групи діючих речовин належать нафтифін і тербіфін. У вигляді крему продукти, що містять ці речовини, містять допоміжні речовини, такі як цетиловий або стеариловий спирт, які можуть подразнювати шкіру. Сверблячий шкірний висип з пухирями вказує на алергічну реакцію.

Аморолфін ефективний проти всіх видів грибків. Активна речовина допомагає як лак проти грибка нігтів на ранніх стадіях, також достатньо доведена його ефективність як крему від епідермофітії стоп. Невеликі пухирці на шкірі можуть бути ознакою алергії.

Циклопірокс пригнічує ріст грибків при епідермофітії стоп так само, як і імідазол. Його ефективність на ранніх стадіях грибка нігтів добре задокументована. Пухирі на шкірі або болісний сверблячий висип можуть бути симптомами алергії.

Засоби для лікування грибка стопи та нігтів

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.