Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Засоби від сінної лихоманки. Які обрати?

Як полегшити симптоми сінної лихоманки? Ви дізнаєтесь про це за результатами дослідження 2023 німецького інституту якості.
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Бджолиний пилок дійсно може ускладнити повсякденне життя людям, які страждають на сінну лихоманку.

Мільйони людей страждають від сінної лихоманки. Ваш організм надчутливо реагує на нешкідливий пилок, наприклад, ліщини, берези або трави. Зміна клімату посилює проблему. Тому що це не тільки дає змогу рослинам цвісти раніше й довше, а й виробляє дедалі агресивніший пилок. Сезон починається взимку і триває до осені. Календарі підрахунку пилку, наприклад, Німецького фонду інформаційної служби з пилку, дають огляд того, що відбувається.

Постраждалі не беззахисні перед обличчям подразників. Такі заходи, як миття голови та промивання носа, часто можуть полегшити сінну лихоманку. Існують також різні ліки проти алергії на пилок. Фармацевтичні експерти Stiftung Warentest оцінили їх, зокрема низку препаратів, що відпускаються без рецепта. Тішить: відповідний засіб доступний лише за кілька євро. У наших таблицях представлені найдешевші засоби з різними діючими речовинами. Залежно від постачальника й активного інгредієнта це може заощадити багато грошей на упаковці.

Алергія на квітковий пилок

При сінній лихоманці імунна система гіперчутливо реагує на нешкідливий квітковий пилок і намагається з ним боротися. Серед іншого, вона вивільняє гістамін. Цей нейромедіатор викликає дратівливі симптоми, такі як нежить, свербіж в очах і свербіж у горлі. За даними Інституту Роберта Коха, близько 15 відсотків дорослого населення Німеччини страждають на поліноз. Це найпоширеніша алергія в Німеччині.

Загалом, алергія значно зросла в країнах із західним способом життя з 1970-х років. Дослідники побоюються, що цей показник знову зростатиме. Це пов'язано з тим, що зміна клімату не лише змушує рослини довше цвісти, але й виробляти більше пилку. Забруднювачі повітря, такі як тверді частинки або озон, також можуть посилити подразнюючу дію пилку.

Діагностика та лікування

Алергіки не беззахисні перед пилком. Такі заходи, як миття волосся та зрошення носа, часто полегшують біль. Крім того, Stiftung Warentest визнав придатними багато ліків, у тому числі низку безрецептурних препаратів: Їх ефективність доведена переконливими дослідженнями, а користь переважає над ризиком. Ми підсумували найкращі та найдешевші безрецептурні засоби в таблицях.

Лікуванням хворих на поліноз часто займаються алергологи. Медичне обстеження особливо важливе, коли симптоми полінозу з'являються вперше. Тести можуть підтвердити підозру – і визначити, який саме пилок викликає проблеми. Після встановлення діагнозу багатьом хворим спочатку призначають безрецептурні ліки, за які дорослі часто платять самостійно. Однак у випадку стійких, важких форм можливе відшкодування витрат медичними страховими компаніями. Можливо, варто обговорити це з лікарем.

Очні краплі та назальні спреї діють безпосередньо на місці. Якщо можливо, ми рекомендуємо використовувати засоби без консервантів. У довгостроковій перспективі консерванти можуть пошкодити слизові оболонки. Продукти з кромогліцериновою кислотою потребують певного часу: Найкраще починати використовувати їх приблизно за один-два тижні до початку пилкування.

Гостродіючі краплі та спреї з антигістамінними препаратами є більш практичними. Вони уповільнюють роботу імунної системи, блокуючи місця стикування речовини-месенджера гістаміну в тканинах.

Засоби для дітей

Деякі з перерахованих ліків від сінної лихоманки підходять для дітей. Наприклад, спреї та краплі з діючою речовиною левокабастином можна використовувати з одного року; сік, сироп і краплі з цетиризином – з двох років. Починаючи зі шкільного віку, найпізніше, існує стільки ж засобів на вибір, як і для дорослих. Однак перед тим, як давати їх дітям, лікар повинен поставити діагноз і дати рекомендації щодо лікування.

Спреї для носа

Існує ще один безрецептурний варіант для напруженого носа дорослих: назальні спреї з кортизоном. Ці засоби містять діючу речовину беклометазон, флутиказон або мометазон, зменшують запалення, викликане алергією, і полегшують симптоми сінної лихоманки ефективніше, ніж пероральні антигістамінні препарати. При нанесенні на ніс вони майже не потрапляють у кров. Це значно зменшує страшні побічні ефекти кортизону, такі як збільшення ваги або остеопороз.

Досі незрозуміло, наскільки добре спреї переносяться в довгостроковій перспективі. Наприклад, вони можуть пошкодити слизову оболонку носа. Ми рекомендуємо їх в першу чергу при важких симптомах. Їх слід використовувати лише протягом короткого часу без консультації з лікарем. У деяких випадках також застосовуються антигістамінні препарати, наприклад, для очей.

Антигістамінні препарати також доступні для прийому всередину, наприклад, у вигляді таблеток. Вони швидко поширюють свою дію по всьому організму. Це полегшує стан носа, очей, горла та дихальних шляхів.

Діючі речовини цетиризин і лоратадин вже давно відпускаються без рецепта, тоді як левоцетиризин і дезлоратадин – лише кілька років. Всі чотири препарати однаково придатні. Таблетки, що містять цетиризин, є найдешевшими в нашому порівнянні.

Альтернативне лікування

Гіпосенсибілізація – це варіант, який можна застосувати в крайньому випадку, коли ліки від сінної лихоманки не діють достатньо, навіть у комбінації, або якщо хворі потребують ліків протягом декількох місяців. Це певною мірою перенавчає імунну систему, щоб вона знову могла переносити відповідні алергени, наприклад, пилок берези.

Гіпосенсибілізація може проводитися за допомогою таблеток або крапель в домашніх умовах або за допомогою ін'єкцій в клініці і триває кілька років. У нашому останньому тестуванні всі 21 препарат отримали оцінку "придатні з обмеженнями". Це означає, що ми рекомендуємо гіпосенсибілізацію лише тоді, коли інші ліки та заходи недостатньо полегшують симптоми.

Ефективні заходи та поради

Від миття голови до промивання носа – навіть кілька з цих заходів можуть допомогти проти пилку. Читайте прогнози. Календарі пилкування показують, коли кількість пилку буде високою протягом року. Таким чином, ви вчасно дізнаєтесь, коли "ваш" пилок вже в дорозі.

1.Залишайтеся в приміщенні. Якщо вас попереджають про високу кількість пилку, вам слід якомога більше залишатися в приміщенні. Перш за все, уникайте фізичної активності, наприклад, занять спортом на свіжому повітрі. Після дощу в повітрі часто буває мало пилку.

2.Промивайте ніс. Якщо ви будете щодня промивати ніс 0,9-відсотковим сольовим розчином під час сезону пилкування, це допоможе вивести алергени. Також можуть бути корисними змащувальні мазі для носа.

3.Захистіть свій сон. Якщо ви були на вулиці в сезон пилкування, мийте голову ввечері і не роздягайтеся в спальні.

4.Відгородіть кімнату. За допомогою пилкових екранів, наприклад, з магазину "Зроби сам", вікна можна іноді залишати відкритими.

5.Зніміть напругу з інтер'єру. Частіше пилососьте та мийте швабру. Також варто розглянути: придбання очищувача повітря. Він може не тільки фільтрувати забруднювачі та віруси з повітря, але й пилок. 

6.Сплануйте свою відпустку. Якщо можливо, подорожуйте в період, коли ви зазвичай страждаєте від полінозу. Хорошими напрямками є місця з низькою кількістю пилку – наприклад, у високогір'ї або на узбережжі.

7.Пам'ятайте про перехресну алергію. Деякі люди, які страждають на поліноз, не переносять певні продукти харчування. Вони містять білки зі схожою структурою з пилком і тому також викликають алергію. У деяких випадках слід уникати лише певних сортів, наприклад, яблук. Очищення або нагрівання часто підвищує переносимість, наприклад, фруктів у пирогах або компотах.

Наші рекомендації

Деякі безрецептурні очні краплі та назальні спреї полегшують симптоми. Якщо цього недостатньо, допоможуть пероральні антигістамінні препарати. Якщо ніс страждає особливо сильно, можна скористатися спреєм з кортизоном. Це недорогий засіб. Таблетки з цетиризином найдешевші (близько 3 євро); краплі та спреї без консервантів коштують менше 10 євро.Ми оцінили безрецептурні засоби від сінної лихоманки на основі досліджень. Вони є найефективнішими та найдешевшими.

Очні краплі – для розслаблених очей

Засоби з кромогліциновою кислотою слід приймати приблизно за один-два тижні до очікуваного пилкування. Краплі з кетотифеном мають профілактичну та гостру дію, всі інші – лише гостру. Ми рекомендуємо використовувати засоби без консервантів. Останні можуть пошкодити рогівку в довгостроковій перспективі.

Спреї для носа – для чистого носа

Спрей з кромогліцериновою кислотою слід використовувати приблизно за два тижні до підрахунку пилку. Інші діють швидше. Засоби, що містять кортизон (беклометазон, флутиказон, мометазон), особливо рекомендовані при тяжких симптомах. Якщо можливо, приймайте засоби без консервантів.

Таблетки, сік, сироп – дія зсередини

Засоби від сінної лихоманки для ковтання мають гостру дію на весь організм. Вони можуть допомогти, коли назальних спреїв та очних крапель недостатньо. Всі перераховані активні інгредієнти підходять і відпускаються без рецепта. Тож якщо ви розпещені вибором, можете сміливо тягнутися до найдешевшого засобу.

Очні краплі, спреї для носа, таблетки та сиропи

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.