Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Ефективні таблетки для посудомийної машини

Як обрати найефективніші таблетки для посудомийної машини 2023? Ви дізнаєтесь про це за результатами тестування Stiftung Warentest.
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
15 таблеток для посудомийної машини, які брали участь у тесті, мали мити тарілки, склянки і ложки, включно з чотирма еко-таблетками. Багато з них справляються добре, деякі – погано.

Найкращі таблетки для посудомийної машини, які брали участь у тесті, можуть впоратися практично з будь-яким брудом, але інші не справляються з певними типами забруднень. Часто використовувані чайні чашки, склянки з молочною пінкою, миски з сушеною вівсянкою або тарілки із залишками фаршу потрапляють у вашу посудомийну машину? Поглянувши на докладні результати Stiftung Warentest, ви зможете знайти найкращу таблетку для посудомийної машини для миття посуду.

У нас також було чотири еко-таблетки, які змагалися в тесті на посудомийну машину. Вони рекламують натуральні інгредієнти і мають екологічний знак Blue Angel. Екологічні продукти, як і раніше, ретельно очищають? І чи варто витрачати більше грошей на брендову продукцію, ніж на власну? Порівняння окупається: знайдіть хороші екологічні таблетки і хороші таблетки для посудомийної машини за невеликі гроші.

Пом’якшувальна сіль

Добре підсолена – наполовину очищена від накипу. Пом'якшувальна сіль, що міститься в усіх таблетках Multitab, призначена для зв'язування іонів кальцію з водопровідної води і, таким чином, пом'якшення жорсткої води. З одного боку, це запобігає утворенню вапняного нальоту в машині, а з іншого – допомагає ополіскуванню. Наскільки добре це працює, особливо помітно на склянках – адже жорстка вода з часом залишає після себе вапняний наліт.

Майже всі миючі засоби виймають склянки з машини блискучими, навіть після десятків ополіскувань. Хороший еко-засіб Respekt і загалом задовільний звичайний засіб Tab Somat Gold є одними з найкращих. З іншого боку, Somat All in 1 Extra та Finish Powerball All in 1 також не справляються з цим завданням: Вони роблять скло тьмяним, каламутним і непрозорим в довгостроковій перспективі.

Ще один компонент Мультитабс – ополіскувач. З його допомогою вода для полоскання повинна легше стікати з тарілок і склянок. Якщо цього не відбувається, на посуді залишаються сліди від води. Всі звичайні таблетки в цьому пункті тесту є хорошими, всі еко таблетки – задовільними.

Екологічні очисники

Десять очищувальних засобів пройшли наші тести з честю – оцінка: добре. Ми також можемо порекомендувати екотаблетки. Три з чотирьох еко-чистячих засобів у тесті – хороші. Вони повинні бути особливо екологічно чистими. Насправді вони забруднюють річки та озера менше, ніж звичайні засоби – і можуть майже наздогнати їх за рівнем очищення.

Проте дві звичайні таблетки трохи випереджають їх: W5 Multi-Active All in 1 від Lidl та Denkmit Multi-Power Revo-lution від dm. Крім цих двох переможців тесту, особливо добре очищає звичайний засіб Domol Ultra Power All-in-one від Rossmann. Найкращою еко-таблеткою став засіб для миття посуду Denkmit Nature від dm.

Таблетки від брендових постачальників Somat і Finish, навпаки, розчаровують, і всі вони знаходяться внизу списку. Два продукти навіть не відповідають вимогам: звичайний Finish Powerball Ultimate дуже сильно забруднює воду, а еко-таблетка від Somat Pro Nature псує срібні ложки.

Захист срібних приборів

Згідно з опитуванням GfK 2017 року, срібні столові прилади потрапляють до посудомийної машини у 13 відсотках німецьких домогосподарств.

Але срібло дуже чутливе. Залежно від засобу для миття та типу срібла, ложки можуть стати червоними, золотистими або майже чорними в посудомийній машині. Полірувальна тканина часто відновлює колишній блиск – але не завжди: у нашому тесті еко-засіб Somat Pro Nature назавжди зіпсував срібні ложки. У найгіршому випадку буде зіпсований набір столових приборів вартістю в сотні євро. Ми оцінюємо це як незадовільно.

Деякі постачальники зараз радять не мити срібло в посудомийній машині. Однак інструкції часто надруковані лише дрібним шрифтом на зворотному боці упаковки. Антикварні срібні столові прилади завжди слід мити вручну.

Для захисту срібла в продуктах Somat Gold, Somat All in 1 Extra та обох фінішних покриттях використовується бензотриазол (БТА). Ця речовина витікає з очисних споруд, накопичується у питній воді і є токсичною для риб та інших водних організмів у довгостроковій перспективі. Проте для надійного захисту срібла БТА навіть не є необхідним. П'ять звичайних засобів доводять, що він працює і без нього: Окрім двох переможців тесту, це вкладки від Penny, Rewe та Rossmann.

Жодна таблетка не є щадною для пластику. Пластик менш міцний, ніж фарфор або нержавіюча сталь. Крім усього іншого, він може знебарвитися, наприклад, якщо томатний соус побував у посудомийній машині. У лабораторії про це вже знають. Сьогодні на обід там їдять лазанью – з порцелянових тарілок.

Моно- чи мультитаблетки: що для чого?

У чому різниця між монотабами та мультитабами, і як вони працюють у посудомийній машині?

Кожен, хто користується посудомийною машиною, часто має під раковиною тріо хімічних засобів: окрім обов'язкового чистячого засобу для кожного циклу миття, посудомийна машина раз на кілька тижнів потребує регенеруючої солі для пом'якшення, а також ополіскувача. Мультитаблетки мають на меті бути все в одному і робити добавки зайвими.

Символ S позначає сіль, а восьмикутна зірка - ополіскувач.

З упаковки не завжди зрозуміло, чи містить вона моно- або мультитаблетки. Хоча багато мультитаблів мають маркування "Все в 1", не всі вони є такими. На еко-таблетках від dm та "Респект" спереду чітко вказано, що вони містять сіль та ополіскувач. У випадку з Somat Gold це стає зрозумілим лише після уважного прочитання зворотного боку.

Монотаби можуть "лише" очищати, але не пом'якшувати воду. Якщо ви миєте ними, ви завжди повинні досипати сіль, коли посудомийна машина сигналізує про необхідність – інакше вапняний наліт буде накопичуватися не тільки на посуді, але і в трубах і деталях машини, і в кінцевому підсумку машина вийде з ладу. Ополіскувач повинен підтримувати вкладки під час остаточного ополіскування та сушіння і забезпечувати додатковий захист від відкладення вапняного нальоту.

Навіть Multitabs не завжди обходяться без додаткової солі. У регіонах з дуже жорсткою водою – понад 21 градус за шкалою німецької жорсткості – має сенс додавати сіль у машину незалежно від вкладки для ополіскування. Це також рекомендують постачальники Multitab. Місцевий постачальник води може надати інформацію про жорсткість води. Ми тестуємо функцію додавання солі з водою жорсткістю 21 градус.

Попереджувальна лампочка. У регіонах з м'якою та середньо-жорсткою водою Multitabs вже повністю забезпечує посудомийну машину сіллю та ополіскувачем. Тим не менш, на багатьох приладах на дисплеї загоряються відповідні попередження, оскільки контейнери порожні. В інструкції з експлуатації вказано, чи можна вимкнути ці індикатори і як це зробити. На деяких машинах, наприклад, жорсткість води можна встановити на нуль або на найнижчий рівень. При цьому індикатор солі вимикається.

Наші рекомендації

Більшість таблеток для посудомийних машин мають хороші показники - в тому числі три еко-продукти, які менше забруднюють воду. Усі засоби брендів розчаровують, а два навіть не відповідають вимогам.

Переможець тесту: Denkmit Multi-Power Revolution від dm та W5 Multi-Active All in 1 від Lidl лідирують.

Екологічна порада: хороші еко-таблетки не дорожчі, але краще впливають на воду. Еко-переможець: засіб для миття посуду Denkmit Nature від dm.

Порада щодо ціни: з більшістю таблеток цикл миття коштує 11 центів. Лише Somat і Finish значно дорожчі – від 14 до 19 центів.

Загалом, два звичайні брендові засоби відмивають найгірше: Somat All in 1 Extra та Finish Powerball Power All in 1. Вони не справляються не лише з молочною пінкою, але й з крупами та крем-брюле. Finish також не спрацьовує на чаї, яєчному жовтку та м'ясному фарші. Шість невдач з одинадцятьма типами забруднень – досить сумний результат.

Екологічні таблетки надійно виполіскують з посуду майже всі типи забруднень, лише з невеликими недоліками порівняно з хорошими традиційними засобами для миття посуду. Зазвичай вони навіть краще видаляють жир з посуду. Зелені засоби від Rossmann та Somat поступаються лише молочній пінці.

Як ми тестували

У тесті: 15 таблеток для посудомийних машин, з них 2 з однаковою формулою та 4 еко-засоби. Ми придбали їх у жовтні та листопаді 2022 року, а в травні 2023 року запитали про ціни у постачальників.

У лабораторії ми забруднили посуд, скляні та нержавіючі тарілки чаєм, м'ясним фаршем, яєчним жовтком, крем-брюле, яєчним та сирним суфле, лазаньєю, макаронами, крупами, крохмалем та жиром. Ми мили при температурі 45 градусів за Цельсієм у посудомийній машині. Потім двоє експертів візуально оглянули всі продукти, залежно від ступеня їх забруднення, або зважили їх до і після миття.

Тарілка 1: Finish Power та Somat All in 1 Extra залишають багато липких слідів.

Тарілка 2: Екологічні таблетки залишають мало залишків десерту, як у цьому прикладі.

Тарілка 3: Звичайні таблетки від dm, Lidl та Rossmann дуже добре видаляють крем-брюле, не залишаючи жодних слідів.

Ми промили скло, столові прилади, пластик і порцеляну водою температурою 50 градусів за Цельсієм і жорсткістю води 21 градус. Потім машина залишалася закритою протягом 30 хвилин. Два фахівці підраховували краплі води на посуді.

Перші 100 циклів при жорсткості води від 0 до 1 градуса, решта при 21 градусі. Ми також вимили три набори столового срібла до 40 разів при жорсткості води від 0 до 1 градуса і до 20 разів при 21 градусі, з проміжним поліруванням після декількох циклів миття. Два експерти оцінили пошкодження посуду і, у випадку зі сріблом, кількість полірування, необхідного для відновлення потьмянілих поверхонь.

Експерт підрахував, скільки води потрібно, щоб розбавити проблемні речовини настільки, щоб вони перестали бути токсичними для водних організмів. Ми використали моделювання, щоб визначити, наскільки окремі речовини можуть загрожувати водним організмам після очищення на очисних спорудах. Ми також оцінили використання триазолів як консервантів срібла.

Троє навчених тестувальників оцінювали впізнаваність як багатофункціонального продукту. Вони також перевірили, наскільки легко відкривати та закривати упаковку, наскільки легко її виймати, наскільки розбірливими, зрозумілими та чіткими є інструкція із застосування та декларація. У тесті на об'єм упаковки ми також оцінювали, чи не видає упаковка більше вмісту, ніж вона містить насправді.

Мультитаблетки для посудомийної машини

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.
Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.