Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Рейтинг найкращих саундбарів та звукових панелей

Вибір кращих саундбарів та звукових панелей 2023 за результатами тестування німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
За допомогою саундбару ви можете покращити звук телевізора, не прокладаючи багато кабелів у вітальні.

Зображення чітке, але звук поганий? Саундбари обіцяють вирішити цю проблему. Ці зовнішні динаміки замінюють телевізори і забезпечують повніше звучання. Різниця в якості суттєва, як і в ціні. Пристрої коштують від 65 до понад 1000 євро. Окрім бюджету, у виборі також відіграють роль питання простору та особистих уподобань: чи потрібен сабвуфер для повного басу? Чи потрібен мені об'ємний звук? Чи хотів би я мати на борту голосовий драйвер або WLAN?

Асортимент різноманітний: у двох таблицях ми представляємо детальні результати тестування 26 нових моделей, які ми ще не публікували в тестах. Ми також надаємо огляд усіх пристроїв, які добре показали себе в наших тестах з 2022 року. Якщо ви хочете покращити звук вашого телевізора, у вас є великий вибір: 26 нових саундбарів вартістю від 65 до 1 500 євро плюс наш список найкращих, також з басовим блоком або сателітами.

Порівняння саундбарів: із сабвуфером чи без?

Класичний спосіб покращити звук – це цілісний саундбар. Ви можете просто розмістити його перед телевізором. Найпростіший спосіб отримати аудіосигнал від телевізора – через HDMI або оптичний кабель. Жодна модель, навіть найдорожча, не може похвалитися гарним звучанням. Натомість їм бракує сильних басів. Проте, порівняно з більшістю телевізійних колонок, вони вже забезпечують значне поліпшення. Навіть найдешевша модель, саундбар Silvercrest від бренду Lidl вартістю 65 євро, звучить краще, ніж деякі телевізори.

У нашій базі даних є всі поширені типи саундбарів. Якщо ви хочете купити саундбар, спочатку вам потрібно вирішити, чи буде це модель з додатковим басовим блоком або без нього. Переваги та недоліки груп товарів:

Цілісні саундбари без сабвуфера. Саундбари без окремих басових динаміків економлять місце. Багато з них можна закріпити на стіні, але контакт зі стіною може ненавмисно посилити баси. Тому має сенс розмістити їх перед телевізором. Резонатори коробчастої форми також цільні, але більш масивні. Вони часто звучать більш об'ємно і входять до числа найкращих саундбарів у тесті, але потребують більше місця на підлозі. Через глибоку конструкцію монтаж на стіну неможливий.

Двосекційні саундбари з сабвуфером. Саундбари з окремими басовими динаміками складаються щонайменше з двох блоків. Саундбар розміщується безпосередньо поруч із телевізором, а бездротовий бас-бокс можна розмістити в будь-якому місці кімнати. Саундбари з окремим сабвуфером також можна легко прикріпити до стіни.

Порада: Ви можете переглянути вміст таблиці ще до активації – наприклад, усі протестовані звукові панелі та їхні функції, як-от Wi-Fi, Bluetooth або нічний режим. Зі 157 протестованих моделей на даний момент доступні 108 саундбарів.

Об'ємний звук

На додаток до басового динаміка, деякі саундбари, що брали участь у тестуванні, також мають сателітні динаміки. Розташовані позаду глядача, вони забезпечують об'ємний звук – майже як у кінотеатрі.

Саундплейти – це альтернатива: їхні корпуси глибші і часто вищі, ніж у саундбарів – більше об'єму для більшого звучання. Однак вони не поміщаються на тумбі перед телевізором. Моделі телевізорів з центральною підставкою можна просто поставити зверху. Складніше з телевізорами, які стоять на чотирьох ніжках. Місця під ними зазвичай не вистачає – в цьому випадку допомагає настінне кріплення.

Об'ємний звук, 3D-звук, звук 5.1 – все це терміни, що позначають просторовий звук. Для цього необхідні дві речі: по-перше, звуковий матеріал має бути забезпечений локалізованими ефектами з різних напрямків. Якщо у фільмі машина їде спереду зліва направо назад, звук відповідно поширюється кімнатою. Відповідні звукові формати включають Dolby Atmos і Dolby TrueHD, а також DTS:X і DTS-HD Master Audio.

По-друге, необхідно кілька динаміків. Це не проблема для системи домашнього кінотеатру з п'ятьма або сімома динаміками. Саундбар об'єднує всі динаміки під телевізором. Деякі провайдери рекламують віртуальний об'ємний звук – динаміки, встановлені збоку, повинні створювати просторовий звук за рахунок віддзеркалень від стін. Але це працює лише обмеженою мірою.

Тому деякі звукові панелі на додаток до басового блоку доповнюються сателітними динаміками. Ці невеликі додаткові динаміки розташовані за телеглядачами і забезпечують справжній круговий звук.Порада: у 2020 році ми також протестували AV-ресивери на предмет справжнього кінозвучання у вітальні.

Сателітні динаміки

Сателітні динаміки: для об'ємного звучання. П'ять нових моделей оснащені додатковими сателітними динаміками: два від Samsung і три від JBL. Розміщені за диваном, ці додаткові колонки забезпечують справжній об'ємний звук для фільмів з багатоканальним звуком. Як і басові колонки, вони підключаються до саундбару бездротовим способом. Динаміки Samsung все ще потребують кабелів живлення, JBL також оптимізувала їх: Сателіти Bar 800, Bar 1 000 і Bar 1 300 мають вмонтовані акумулятори. Якщо об'ємний звук не потрібен, додаткові колонки прикріплюються до саундбару магнітом і заряджаються. Якщо ви хочете подивитися фільм з об'ємним звуком, ви знімаєте їх і розміщуєте за диваном.

Музика через Bluetooth і бездротову мережу

Усі пристрої в тесті можуть використовувати бездротову технологію Bluetooth. Це дозволяє їм відтворювати музику бездротовим способом, наприклад, з мобільного телефону або планшета. Багато з них також можна інтегрувати в мережу через Wi-Fi, а потім керувати ними через додаток для мобільного телефону або підключити до інших Wi-Fi колонок у будинку ("мультирум"). П'ять колонок від Bose, Samsung і Sennheiser мають вбудовані мікрофони для голосового помічника Amazon Alexa і можуть використовуватися як смарт-колонки. Це цікаво для тих, хто також хоче розмовляти зі своїм саундбаром і використовувати його для управління своїм розумним будинком.

Наші рекомендації

Переможець тесту: Серед нещодавно протестованих цільних саундбарів лідирує Sony HT-A5000 за 800 євро, серед нових саундбарів з басовим блоком – JBL Bar 1300 (1400 євро) і Bar 800 (750 євро). Samsung HW-Q810GC (750 євро) і HW-Q935GC (900 євро) пропонують найкращий звук. Порада за ціною: JBL Bar 500 з басовим динаміком (535 євро) – найкраща ціна.

Екологічна порада: LG DSC9S (900 євро) споживає найменше енергії серед нових хороших саундбарів.

Проте вибір звукових пластин досить невеликий. Єдина новинка в тесті від компанії Canton показала лише задовільний результат. Проте до списку найкращих потрапили дві моделі від швабського постачальника Nubert за 700 і 995 євро з гарною оцінкою за звук. Якщо дозволяє простір і бюджет, це цікаві варіанти.

Найпоширеніший спосіб отримати більше басів – це комплексне рішення: плоский саундбар з окремим низькочастотним динаміком, також відомим як "сабвуфер". Коробка також займає місце. Але майже не має значення, де ви розмістите його в кімнаті – адже наш слух не може визначити точне джерело низьких частот. Басовий динамік підключається до саундбару бездротовим способом – йому потрібен лише кабель живлення. Цілих 9 з 16 нових саундбарів з басовим динаміком пропонують гарний звук. Найдешевший, JBL Bar 500, коштує 535 євро. У списку найкращих є ще дешевші гарні панелі з хорошим звуком від LG та Samsung.

Цілісні саундбари та звукові панелі

Саундбари з окремим басовим динаміком

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.