Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Сонцезахисні засоби для дітей

Рейтинг найкращих сонцезахисних засобів для дітей 2023 за результатами дослідження німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Хто перший у воді? Хто побудує найкращий замок з піску? Стоп! Перед тим, як почати розваги, треба нанести лосьйон

Для того, щоб шкіра, особливо чутлива дитяча, не отримала пошкоджень в сонячні дні, їй потрібен повний захист – від UVB-променів, які викликають сонячні опіки, і від UVA-променів, які прискорюють старіння шкіри. Обидва вони також сприяють розвитку раку шкіри.

Ми протестували 19 сонцезахисних засобів для дітей: креми, лосьйони та спреї з SPF 30, 50 або 50+. Більшість з них захищають дуже добре. Однак чотири продукти отримали низьку оцінку – вони не виконують своїх обіцянок щодо захисту.

Lidl та Rossmann очолили рейтинг

Надійний захист від сонця для дітей не обов'язково повинен коштувати дорого. Перше місце розділили два дуже хороших і недорогих продукти: сонцезахисний крем Cien Sun Kids від Lidl коштує лише 2,75 євро за 100 мл, а сонцезахисний спрей Sunozon Kids від Rossmann - лише 1,68 євро. Особливо практичною є 250-мілілітрова упаковка від Rossmann, адже для використання вистачає невеликої кількості крему.

Екологічна порада

Засоби для захисту від сонця для дітей можуть використовувати і дорослі. Велика упаковка для всієї родини створює менше сміття, ніж багато маленьких. Сонцезахисні засоби від минулого року можна використовувати, поки вони мають незмінний вигляд і аромат.

Два дороговартісних природних косметичних засоби від Biosolis та Ey (24 євро за 100 мл) не забезпечують достатнього захисту від ультрафіолетових променів. Сертифікована та дороговартісна природна косметика від Mabyen (15 євро за 100 мл) та сонцезахисне молочко від dm Sundance не відповідають зазначеному SPF 50.

Лосьйон від Lavera був занадто густим, щоб просочитися через розпилювальну головку помпового пульверизатора. Продукт можна використовувати належним чином, лише якщо відкрутити розпилювач. А крем від Paediprotect розпадався на маслянисту і водянисту складові. Проблема виникла в кількох тюбиках. Зрештою, обидва продукти отримали лише задовільну оцінку якості.

В цілому задовільний є сонячний бальзам Alverde від dm. Він залишає на шкірі інтенсивну білу плівку. На упаковці є посилання на "відбілюючий ефект". Однак наші експерти виявили, що він настільки виражений, що заважає при нанесенні.

Критично важливі компоненти

Також приємно відзначити, що жоден продукт у тесті не викликав увагу через наявність критичних компонентів. Усі UV-фільтри, які ми виявили у засобах для сонцезахисту, відповідали ступені концентрації, допустимим згідно зі стандартами ЄС для косметичних засобів.

UV- фільтри гомосалат і октокрилен більше не були включені до складу. У нашому тесті сонцезахисних засобів для дітей у 2020 році ми все ще виявили обидва компоненти в багатьох продуктах. Хоча вони все ще вважаються безпечними в ступені концентрації, визначених Регламентом ЄС про косметику, є підозри, що вони впливають на гормональну систему. Крім того, бензофенон може потрапляти в продукти через октокрилен, що може сприяти розвитку раку. Тим часом постачальники, вочевидь, добровільно відмовилися від їхнього використання.

За словами постачальників, п'ять продуктів не містять жодних ароматизаторів, що є перевагою, особливо для алергіків. Окрім переможців тесту від Lidl та Rossmann, це продукти від Cetaphil, La Roche-Posay та Alverde Naturkosmetik від dm.

Безпека на сонці

З правильними засобами та декількома порадами щодо поведінки діти можуть насолоджуватися сонячними днями в комфорті та безпеці.

  1. Прикривайте голову. Капелюхи та кепки захищають шкіру голови від сонячних опіків і можуть запобігти сонячному удару.
  2. Уникайте полуденного сонця. Між 11 і 15 годиною з дітьми краще шукати прохолодні, затінені місця і зачекати, поки найсильніше спека пройде.
  3. Регулярно наносьте сонцезахисний крем. Повторно наносьте сонцезахисний крем протягом дня. Навіть ті засоби, які називають "водостійкими", змиваються. Тому ретельно наносьте сонцезахисний крем після купання та плескання у воді.
  4. Носіння одягу. Сорочки та шорти, які виготовлені з щільних тканин, блокують ультрафіолетове світло. Взуття захищає тильну сторону стоп, яка швидко обгорає, але про неї часто забувають, наносячи лосьйон.

UV-фільтри: порівняння двох систем захисту

Мінеральні та органічні фільтри працюють по-різному – розповідаємо, як саме.

Щоб сонцезахисні засоби були ефективними, вони повинні містити UV-фільтри. Регламент ЄС про косметику регулює, які UV-фільтри дозволені і в яких концентраціях. Основне правило полягає в тому, що вони повинні бути нешкідливими для здоров'я.

Розрізняють мінеральні або фізичні UV-фільтри та органічні або хімічні UV-фільтри. Тільки мінеральні фільтри оксид цинку та оксид титану дозволені в сертифікованій натуральній косметиці – наприклад, з печаткою Eco- cert або Natrue. Звичайна косметика може містити UV-фільтри обох груп.

Мінеральні фільтри складаються з пігментів, які залишаються на шкірі. Подібно до крихітних дзеркал, вони затримують UV-промені, відбиваючи їх. Подрібнені до наночастинок, вони не повинні залишати на шкірі білуватої плівки.

Органічні фільтри працюють інакше: у верхньому шарі шкіри вони поглинають шкідливе ультрафіолетове випромінювання і знову випускають його у вигляді тепла.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.  

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.