Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Дитячі зубні пасти. Які обрати?

Рейтинг найкращих зубних паст для дітей 2023 за результатами дослідження німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Тільки 3 з 21 паст можуть бути рекомендовані батькам. Всі інші не надають достатнього захисту від карієсу або містять критичний барвник – титановий діоксид

Багато дітей, навіть маленьких, мають карієс. Чи ставляться батьки до молочних зубів занадто недбало? Один з факторів – це дійсно батьки. Для деяких батьків молочні зуби відіграють другорядну роль. З 2019 року перевірки зубів на ранній вияв карієсу з шостого місяця життя є послугою обов'язкового медичного страхування.

Деякі постачальники не дотримуються рекомендацій педіатрів та стоматологів – їхні зубні пасти містять замало фтору або взагалі не містять його. Це означає, що вони не забезпечують достатнього захисту від карієсу. Крім того, кожна друга паста містить діоксид титану. Цей барвник незабаром буде заборонений у харчових продуктах. Від 500 до 1 000 ppm – кількість фтору, яку повинна містити дитяча зубна паста, збільшилася вдвічі з того часу, як ми востаннє тестували зубні пасти для молочних зубів.

Тому результати тесту досить невтішні. З 21 дитячої зубної пасти ми оцінили лише дві як «дуже добрі» та одну як «добру». Решта – «задовільні» або «погані». Пасти коштують від 60 центів до 7,90 євро за 100 мл. Ціна нічого не говорить про якість.

Діоксид титану в зубній пасті

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (Efsa) класифікує пігмент діоксид титану як "більше не безпечний". Генетичний матеріал клітин може постраждати, можливо, навіть розвинеться рак. Таким чином, з серпня діоксид титану заборонений як добавка з Е-номером 171 у харчових продуктах, але все ще дозволений у косметиці як барвник з кодом CI 77891.

Для захисту споживачів ми рекомендуємо уникати паст, що містять пігмент титанового діоксиду. Продукти для маленьких дітей ми оцінюємо суворіше, ніж продукти для дітей старшого віку та дорослих. Зубні пасти для дітей від 0 до 6 років з діоксидом титану більше не можуть отримати хорошу оцінку якості.

Як і універсальні зубні пасти, дитячі містять до 1 відсотка діоксиду титану. Маленькі діти повинні використовувати набагато меншу порцію, ніж дорослі, але оскільки вони ковтають пасту повністю або частково, залежно від віку, в найгіршому випадку вони отримують стільки ж діоксиду титану, скільки й дорослі: близько 0,73 грама на рік – при значно меншій масі тіла. Крім того, він міститься в продуктах харчування: за оцінками Efsa, маленька дитина вагою 12 кілограмів споживає в середньому 30 грамів діоксиду титану на рік.

Правильно дозуйте зубну пасту відповідно до віку дитини

Фтор необхідний для запобігання карієсу – навіть у молочних зубах. Важливий від перших до постійних зубів: Зубна паста з правильною концентрацією фтору і в потрібній кількості на щітці. На що слід звернути увагу батькам.

Вміст фтору в зубній пасті в ppm (частинах на мільйон).

1) Згідно з рекомендаціями професійних асоціацій, батьки можуть давати немовлятам віком до 12 місяців таблетки з фтором як альтернативу. Наші фахівці рекомендують використовувати фторовмісну зубну пасту з моменту прорізування зубів. Важливо: давайте або фторовмісну зубну пасту, або фторвмісні таблетки, але не обидва.

2) Або дитяча зубна паста з м'яким смаком, або універсальна зубна паста без цинку.

Більшість дитячих зубних паст у тесті смакують за словами виробників фруктово, наприклад, як полуниця, деякі – як жувальна гумка чи м'ята. Elmex, Penny і Rewe не вказують смак. Дитячі лікарі і стоматологи рекомендують використовувати якомога нейтральні за смаком і кольором пасти. Їхній аргумент: якщо зубна паста смачна і блищить, це спонукає вживати її більше, ніж рекомендовано.

Порада: Дозуйте зубну пасту для своєї дитини до шести років. Щоб уникнути непотрібного ковтання, тримайте упаковку поза досяжністю дітей.

Спочатку рисове зернятко, потім горошинка

Згідно з рекомендаціями педіатрів і стоматологів, дітям до двох років слід давати порцію зубної пасти розміром з рисове зернятко, а старшим дітям до шести років – з горошину.

Які наслідки карієсу молочних зубів для дітей?

Наслідки карієсу молочних зубів для дітей зазвичай недооцінюють, каже стоматолог Ульріх Шиффнер. Вони можуть мати не лише фізичні, а й соціальні та психологічні наслідки.

Дослідження показують, що діти з карієсом легко втрачають вагу. Дитина, яка має зубний біль, менше їсть. Також мовлення тісно пов'язане зі здоров'ям зубів. Зазвичай це недооцінюється. У деяких випадках це може навіть вплинути на формування майбутніх зубів, наприклад, якщо молочні зуби інфіковані у корені.

Точне дозування дитячої зубної пасти повинно забезпечувати не лише захист від карієсу, а й уникнення флюорозу – білих плям на стійких зубах. Ця проблема виникає, коли маленькі діти в процесі розвитку зубів регулярно споживають надто багато флюориду. Після 6-річного віку ризик вже не існує.

Щоб добре захистити майбутні зуби, діти починають використовувати більше зубної пасти – приблизно на одну довжину головки щітки – яка також містить до 1 500 ppm більше фтору.

Яка найпоширеніша причина карієсу у дітей раннього віку?

Основною проблемою є харчування, особливо смоктання пляшечок із солодкими напоями. Додатковою проблемою є недостатнє чищення зубів.

Як часто і як довго слід чистити зуби дітям? Починаючи з першого молочного зуба і далі: чистити вранці та ввечері. Так формується звичка чистити зуби. Ми не рекомендуємо конкретної тривалості процедури. Важливо ретельно очистити всі зуби. Час – поганий показник. Важлива ретельність.

Як довго батьки повинні чистити зуби своїм дітям? До тих пір, поки дитині не виповниться вісім-десять років. Молодші діти ще не мають моторних навичок, необхідних для ретельного чищення зубів.

Результати тесту

Переможець тесту: Elmex і Signal містять потрібну кількість фтору і не містять діоксиду титану. Обидва відносно дорогі. Elmex коштує 4 євро, Signal - 3,20 євро за 100 мл.

Дуже гарною є Kaufland Bevola за 44 центи. Дев'ять зубних паст, серед яких багато бюджетних торгових марок та найбільш дорога від Weleda, не пройшли важливий тестовий пункт – профілактику карієсу за допомогою фториду.

З початку 2021 року професійні асоціації рекомендують єдину кількість фтору в зубній пасті для дітей від 0 до 6 років: 1 000 ppm. Пасти Blend-a-med, Lidl і Müller, а також Alterra від Rossmann містять лише близько половини рекомендованої кількості фтору. Ми оцінюємо це як "погано", особливо з огляду на те, що інформація про дозування на упаковках не відповідає віку.

Протикарієсний ефект фтору чітко доведений. Кожна зубна паста повинна містити достатню кількість цієї речовини, включаючи ті, які призначені для дітей.

П'ять постачальників у тесті взагалі не використовують фтор, включаючи широко розрекламований Karex за 6,80 євро за 100 мл від постачальника Dr. Wolff. Він містить гідроксиапатит, який, як зазначено на тюбику, є "натуральним інгредієнтом". Ми оцінюємо Karex, а також натуральні косметичні засоби без фтору від dm, Lavera, Logodent і Weleda як погані в профілактиці карієсу.

Але дуже хороша профілактика карієсу – це ще не все. Дев'ять інших зубних паст – в тому числі недорогі від Aldi, Edeka або Rewe і Penny, а також бренд Odol-med 3 – лідирують за вмістом фтору, але містять пігмент титанового діоксиду, який зовсім не потрібний для догляду за зубами.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.