Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Рейтинг найкращих електричних зубних щіток

Найкращі електричні щітки 2023 року на думку німецького інституту якості.
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Деякі щітки чистять дуже добре, одна взагалі не працює. Ціни також відрізняються досить сильно – навіть між найкращими щітками.

Ми придбали 12 нових моделей і перевірили, як добре вони чистять, як легко ними користуватися та як довго вони служать. Крім того, ми запитали виробників хороших щіток з попередніх тестів, які з них вони продовжують продавати без змін. Це 5 моделей. Ми включили їх до таблиці. Таким чином, загалом в таблиці 17 електричних щіток – 12 з них з загальною оцінкою "Добре".

За майже 50 років, як ми тестуємо електричні зубні щітки, ми ще ніколи такого не бачили: Sunstar Gum Powercare абсолютно не працює. Декілька прикладів, які ми відправили до лабораторії, не вмикалися, аккумулятор не заряджався. Тому тестування не було можливим – щітка отримала оцінку "незадовільна". Постачальник повідомив нам, що щітка більше не продаватиметься в Німеччині. На щастя, це був ізольований випадок, як показує наш останній тест електричних зубних щіток. Більшість з них переконуючі.

Яку щітку обрати?

Лідер тесту: Philips Sonicare 9900 Prestige залишається неперевершеною з грудня 2021 року. Вона чистить зуби дуже добре. Її ціна: 267 євро. Щітинки коштують 12,30 євро кожна. Порада за ціною: Щітка від Apacare за 69 євро дуже добра, насадки для щітки коштують 3,95 євро за штуку. Загалом також гарна, але з невеликими незручностями у користуванні – електрична щітка Dontodent Akku від dm всього за 20 євро, насадки для щітки коштують 1,49 євро.

Тісно з переможцем тесту йде найкращий новачок, також від Philips: Sonicare 9400 за 185 євро. Вона знаходиться на одному рівні з набагато дешевшою Braun Oral-B Genius X 20000N, яку ми тестували у 2020 році. Вона доступна без змін за 87,50 євро. Замінні щітки для Braun коштують 3,35 євро кожна, для моделей Philips – 10,90 євро та більше.

Ледь гірше за трійку лідерів, але коштує всього 69 євро, що є дешевше за Braun, – це Apacare Professional Sonic Toothbrush на четвертому місці. Справжній хіт від dm: Електрична щітка Dontodent Akku коштує лише 20 євро, добре чистить зуби і навіть має систему контролю натиску – корисну функцію для тих, хто надто сильно тисне під час чищення, завдаючи шкоди зубам і яснам. Найбільший недолік щітки від dm: сигнали про час чищення майже не відчуваються. Вони повинні допомагати чистити всі зуби однаково довго.

Акумулятори не можна замінювати

Про такі додаткові функції у 1963 році й мови не могло бути. Тоді Oral-B вивела на ринок першу електричну зубну щітку. Через добре десятиліття Stiftung Warentest вперше відправив одинадцять електричних щіток до лабораторії. "На жаль, ми виявили, що п'ять моделей у тесті мали електричні недоліки", – говорилося у статті. Це було, переважно, через зарядні пристрої. Найбільший недолік була у Ronson Vibra-dent PV 45: "Не пройшла випробування на високу напругу, опір ізоляції занадто малий та інші помилки."

Такі небезпеки належать минулому. У щітках нового покоління ми вказуємо на те, що їх акумулятори не можна замінювати. Це призводить до надмірного електросміття та зашкоджує довкіллю. Найдовший час роботи акумулятора в лабораторії показала Playbrush. Якщо використовувати її чотири хвилини на день, її можна користуватися місяцями без зарядки.

Іригатор або додаток?

Раніше електричні щітки часто йшли у комплекті з іригатором. Для громіздких пристроїв з резервуаром для води доводилося знаходити місце у ванній. Сьогодні така комбінація рідкісна – іригатори безсилі проти нальоту. Крім того, існує ризик, що вони можуть вмивати залишки їжі в глибокі яснові кишені, спричиняючи запалення. Тому ми більше не рекомендуємо іригатори. Сучасні електричні щітки стали стрункішими і компактнішими.

Деякі моделі від Oral-B, Philips та Playbrush можна підключити через Bluetooth до додатка на смартфоні. Це має допомогти користувачам контролювати та поліпшувати їхній спосіб чищення зубів, а також нагадувати замовляти нові насадки. Ми перевірили три додатки у версіях для Android та iOS, жоден з них повністю нас не переконав.

Перед покупкою нової електричної щітки варто спостерігати за власним способом чищення зубів. Ультразвукові щітки часто мають подовжений головку, яка за допомогою потужних вібрацій очищає кілька зубів одразу. Ті, хто любить ретельність, також почуватимуться комфортно з маленькими круглими головками щіток, що коливаються та обертаються: кожен зуб слід чистити окремо протягом декількох секунд.

Не важливо, з якою щіткою: "Чистіть зуби принаймні двічі на день", – радило видання test у 1974 році, і ця порада актуальна й сьогодні. Хто користується зубною пастою з фторидом, той найкращим чином захищений.

Додатки для чищення зубів

Цікаві, але не завжди корисні. Деякі щітки можна підключити через Bluetooth до смартфона. Ми перевірили додатки від Philips, Braun Oral-B та Playbrush – жоден повністю не переконав.

Ми протестували додаток за допомогою щіток Philips Sonicare 9400, Smart One X та Oral-B iO Series 9N

Philips: Корисний, але з недоліками. Фіксує певні характеристики поведінки при чищенні, такі як тривалість та тиск. Однак датчик чищення не показує знехтовані ділянки.

Playbrush: Музика та квізи відволікають. Час чищення налаштовується індивідуально. Музика та питання квізу повинні стимулювати ретельне чищення, але відволікають увагу.

Braun Oral-B: Контролює та винагороджує. В порівнянні – найкращий додаток. Вимірює час, надійно показує чищені ділянки. Особлива ретельність винагороджується медаллю – це може мотивувати.

Проблематично: при створені профілю користувача Android- та iOS-додатки надсилають непотрібні дані третім особам, наприклад, для рекламних цілей. Тільки iOS-додаток не відправляє дані пристрою для Philips.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.