Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Чи потрібні харчові добавки чоловікам?

Кажуть, харчові добавки корисні для чоловічого здоров'я. Чи варто купувати? Ви дізнаєтеся це за результатами дослідження 2023 німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Багато препаратів обіцяють забезпечити чоловіків цінними речами. Наш тест показує: вони в кращому випадку зайві, а в гіршому – ризиковані.

Чоловікам доводиться нелегко, повідомляє сайт постачальника Denk Nutrition: "Зростаючі вимоги у світі роботи, спорту та повсякденного життя ставлять нас під дедалі більший тиск". Його продукт "Man Active" поєднує в собі важливі для чоловічого здоров'я речовини: "Дві капсули на день – і ви знову можете викладатись на всі 100 відсотків. Це типовий приклад того, як постачальники хочуть продавати харчові добавки для чоловіків.

Ми протестували 17 таких продуктів, які купили в аптеках, аптечних пунктах та інтернет-магазинах. Ми перевірили, чи підтверджують дослідження користь продуктів, що містяться в їхньому конкретному складі. Ми також перевірили важливі інструкції із застосування та допустимість рекламних тверджень.

Харчові добавки для чоловіків

Поживні речовини, такі як вітаміни, є життєво важливими, без сумніву. Але, згідно з даними досліджень, раціон більшості чоловіків у цій країні задовольняє їхні потреби. За даними Німецького товариства харчування, найбільше чоловіки потребують цілеспрямованих добавок:

Вітамін В12: він міститься майже виключно в продуктах тваринного походження. Тому тим, хто харчується веганською їжею, тобто уникає м'яса, риби, яєць і молочних продуктів, потрібні добавки з вітаміном В12.

Вітамін D: в основному виробляється в шкірі під впливом сонячного світла. Деяким людям, які майже не бувають на сонці, потрібні харчові добавки – бажано після консультації з лікарем.

Йод і фтор: Обидва елементи рідко зустрічаються в продуктах харчування. Тому рекомендується вживати йодовану та фторовану кухонну сіль.

З'ясовуйте індивідуально: В окремих випадках може знадобитися доповнення іншими речовинами – наприклад, якщо виявлено дефіцит або хронічні захворювання, які порушують травлення. Однак це повинен з'ясувати лікар.

Багато ліків є передозуванням

Надлишок поживних речовин у таблетках може навіть зашкодити вам. Наприклад, надлишок вітаміну D може пошкодити нирки, а надлишок вітаміну Е може підвищити ризик раку простати. Як запобіжний захід, Федеральний інститут оцінки ризиків рекомендує максимальні рівні вітамінів і мінералів, які не повинні перевищуватися в харчових добавках. Однак 15 з 17 досліджуваних добавок містять такі речовини, як вітамін Е, селен або цинк. Крім того, на багатьох упаковках відсутня рекомендована інформація – наприклад, про те, що вітамін К може впливати на дію ліків і що чоловікам слід приймати залізо тільки після консультації з лікарем.

Ми оцінили сім препаратів як "надмірно рідкі, з серйозними недоліками" – це найгірша оцінка в порівнянні. Чотири з них значно перевищують рекомендовану максимальну кількість вітаміну А. У надлишку він може пошкодити печінку, серед іншого.

Ми також не радимо вживати два продукти, що містять екстракт трибулуса, оскільки рослина може містити токсичні речовини. Denk Nutrition, рекламує інгредієнт на вкладиші до упаковки, серед інших: "L-аргінін стимулює кровоносні судини для поліпшення кровотоку". Це твердження є неприйнятним, оскільки немає відповідної затвердженої заяви про користь для здоров'я.

Наші поради

Ми не знайшли достатніх доказів, що 17 продуктів з тесту приносять користь, наприклад, підвищують продуктивність. Більшість з них можуть бути шкідливими, наприклад, через те, що містять занадто багато вітамінів. Якщо ви дотримуєтеся нормальної дієти, ви добре забезпечені поживними речовинами. Здоровий спосіб життя - найкращий спосіб зміцнити свою чоловічу силу.

Висновок: від 13 центів до 2,67 євро, які коштує все це на день, можна заощадити. Один продукт, Doppelherz aktiv, є "лише" зайвим і його користь не доведена. Інші 16 також несуть ризики, наприклад, через передозування вітамінів або відсутність інформації для споживача. У семи випадках недоліки є серйозними.

Деякі продукти в тесті містять амінокислоти, такі як аланін або аргінін. Згідно з інформацією з інтернету, вони також повинні мати позитивний вплив, наприклад, "для нарощування м'язової маси та потенції". Такі обіцянки не допускаються на упаковці. Efsa відкидає такі твердження.

Ми визначали вміст різних жиророзчинних вітамінів (вітамін А, бета-каротин, альфа-каротин, вітамін D2 і D3, вітамін Е і вітамін К1) в лабораторії, якщо вони були вказані на упаковці. Таким чином, ми перевірили, чи не перевищує визначений вміст заявлені норми. У цьому відношенні продукти не викликали зауважень.

Порада: харчуйтесь здоровою їжею, займайтеся спортом, навіть помірні фізичні вправи корисні, не приймайте наркотичні речовини та не паліть. Амінокислоти є компонентами білка і, без сумніву, важливі для організму. Але і тут дієта покриває потреби. Хорошими джерелами є молочні продукти, м'ясо, риба і яйця, а також рослинна їжа, така як бобові, хліб або картопля. 

Як ми тестували

У тесті: 17 дієтичних добавок, у тому числі три органічні продукти, які – за декларацією або позначенням – призначені саме для чоловіків і продаються в аптеках, аптечних пунктах, продовольчих магазинах, магазинах здорового харчування або інтернет-магазинах. Ми придбали продукти у серпні та вересні 2022 року.

Оцінка ґрунтувалася на науковій літературі, яка відповідає сучасному рівню знань. Ми звернулися до постачальників з проханням надати дослідження, які доводять переваги їхньої продукції щодо заявлених ефектів і рекламних заяв. Рецензенти вивчали продукти, інгредієнти, рекламні заяви та іншу інформацію, наприклад, інформацію про кількість та інформацію для споживача на упаковці та вкладиші до упаковки. Крім того, вони шукали дослідження щодо інгредієнтів, які були висвітлені в рекламі.

На цій основі перевіряли, чи були доведені корисні ефекти і чи достатньо роз'яснені переваги та ризики продуктів. Наш підхід базується на принципах доказової медицини.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.