Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Як обрати найкращу кавомашину?

Рейтинг найкращих кавомашин 2023 за результатами дослідження Stiftung Warentest
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Кавоварки з повністю автоматичним управлінням. Чи справді добре й дорого? Усе одне, різниця в цінах величезна, проте всі одинадцять пристроїв у тесті показують високі результати, вісім з них готують чудову молочну піну.

Що може дорогий кавовий автомат, чого не може дешевший? Найнижча ціна в тесті – 345 євро, найвища – 2 130 євро. Різниця в ціні величезна, однак якість майже не відрізняється.

Всі одинадцять протестованих кавомашин хороші – вісім з функцією приготування молока, а також три без неї. Міцність і кількість напою, ступінь помолу і температуру здебільшого легко регулювати, моделі прості та інтуїтивно зрозумілі в експлуатації, легко миються і не надто гучні.

Від чого залежить ціна?

Найкраща кавоварка в тесті – De'Longhi Eletta Explore за 910 євро. Третє місце ділять найдорожчий і найдешевший: Jura Z10 за 2 130 євро може приготувати у шість разів більше різних напоїв, ніж Philips за 345 євро. Але чи має він тому коштувати в шість разів більше? Різниця зазвичай полягає в деталях, дизайні та оснащенні. Наприклад, у De'Longhi примітний сенсорний екран. Це також мають Jura Z10 та Siemens. З іншого боку, Philips, як і більшість виробників, використовує сенсорні кнопки та піктограми - так само, як Miele, другий за дорогістю автомат в тесті за 1 290 євро. Отже, між технологією та ціною немає прямого зв'язку.

Різноманітність напоїв

Різниця у різноманітності та приготуванні напоїв більш очевидна. З всього лише чотирма варіантами – еспресо, капучино, проста кава та гаряча вода – Philips відстає від багатьох конкурентів. У їхньому меню напоїв, наприклад, є також латте макіато, американо, кортадо, рістретто чи флет уайт. De'Longhi та Jura можуть приготувати по 24 напої, в той час як Miele, Siemens та другий у списку Saeco мають понад дюжину варіантів. Деякі забезпечують більш як півтори хвилини для першого еспресо після запуску, а Krups впорається за 45 секунд.

Крім того, кожен з апаратів варить смачний еспресо в заводських налаштуваннях. Проте, оскільки смаки різні, можна змінювати міцність кави, об'єм напою, ступінь помелу та температуру. Це працює добре, за винятком декількох випадків: у Smeg та Jura ENA4 не можна налаштувати температуру, а Krups, Philips, Saeco та Siemens мають обмежені можливості в налаштуванні міцності еспресо.

Порада: Два кофейні сомельє спробували різні налаштування, щоб отримати найкращий аромат. Переможець тесту – De'Longhi, а також апарати від Jura, Krups, Miele, Saeco та Siemens дозволяють зберігати індивідуально налаштовані напої. Дешевий Philips не має цієї можливості. Melitta Purista є більш пуританським, зберігаючи лише один напій за допомогою кнопки "Heart".

Очищення кавомашин

Всі пристрої легко чистяться – вручну або за допомогою програми очищення. Багато деталей можна вийняти або посадити в посудомийну машину. Щодо видалення вапна, практично всі автомати пропонують вибір: використовувати змінні фільтри та витрачати від 43 до 89 євро на рік на картриджі або економити гроші та частіше робити декальцифікацію. Miele не використовує фільтри, але також швидше всього декальцифікується – за 14 хвилин. De'Longhi потребує майже години. Всі моделі вимагають декальцифікації через певний час та кількість напоїв. Це можна зробити через меню в будь-який момент, крім Krups.

Не лише якість, але й оснащення та аксесуари не обов'язково вказують на ціну. Вибір залежить від особистих уподобань: хто цінує великий вибір напоїв та стильні елементи керування, такі як сенсорний екран чи додаток, може вибрати більш дорогий кавоварку. Проте доступні пристрої також можуть надати еспресо та капучино одним натисканням кнопки.

Наші рекомендації

Переможець тесту: Серед одинадцяти апаратів, які показали себе добре, лідирує De'Longhi Eletta Explore за 910 євро.

Рекомендації з ціноутворення: Менше вибору напоїв (4 замість 24) пропонує Philips EP 2231/40, але він майже такий же добрий у приготуванні – і це лише за 345 євро.

Екологічні поради: Усі моделі працюють і без фільтра для води. Це зберігає матеріали для картриджів та економить до 89 євро на рік. Проте, в залежності від жорсткості води, пристрої можуть потребувати частішого відстоювання.

1. De'Longhi Eletta Explore

910 євро

Добре (1,7)

Переможець тесту. 24 варіанти гарячих та холодних напоїв на вибір. Легко налаштовується. Дуже добре налаштовується ступінь помелу, дуже добре створюється дрібна та щільна молочна піна. Легко очищується, багато деталей можна мити в посудомийній машині. Процес декальцинації триває майже годину.

Рекомендації сомельє: Менше води та дрібніший ступінь помелу роблять еспресо насиченішим. Для оптимального капучино знижуйте температуру та зменшуйте ступінь помелу до 3.

2. Saeco Granaroma

685 євро

Добре (2,0)

Віце-чемпіон. Пропонує 15 напоїв на вибір. Налаштування можна зручно змінювати. Дрібна, трохи м'яка молочна піна. Просте очищення, багато деталей можна мити в посудомийній машині. Процес декальцинації триває 20 хвилин.

Рекомендації сомельє: Еспресо стає кращим, якщо знизити температуру та температуру води та трохи збільшити кавову силу. Для капучино ідеально попередньо налаштоване співвідношення молока та кави.

3. Jura Z10

2 130 євро

Добре (2,1)

24 напої на вибір – також через додаток. Налаштування зазвичай можна легко змінити. Ступінь помелу регулюється на дисплеї. Молочна піна дуже тонка, кремова, міцна. Дуже легко миється, деякі деталі можна мити в посудомийній машині. Очищається від накипу за 40 хвилин.

Рекомендації сомельє: Дуже гарне попереднє налаштування. Еспресо виходить ще краще з меншою кількістю води і порошку, капучино – з меншою кількістю молока.

4. Philips EP2231/40

345 євро

Добре (2,1)

Рекомендована ціна. Пропонує чотири напої. Дуже добре налаштовується ступінь помелу, молочна піна дрібно-пориста та стійка. Легке очищення, деякі деталі можна мити в посудомийній машині. Процес декальцинації триває 23 хвилини.

Рекомендації сомельє: Для отримання кращого еспресо дуже суттєво змінити ступінь помелу, знизити температуру та кількість води. Найкращий капучино отримується зі ступенем помелу 3, найнижчим рівнем температури та найбільшим обсягом напою.

5. Miele CM 6560

1 290 євро

Добре (2,2)

Без фільтра. Вибір з 17 напоїв, також доступний через додаток. Параметри можна добре налаштувати. Дрібно-пориста, стійка молочна піна. Легке очищення, багато деталей можна мити в посудомийній машині. Не використовує фільтр для води, замість цього рекомендується частіше декалькувати в залежності від жорсткості води – 14 хвилин.

Рекомендації сомельє: Зменшення температури та дрібніший помел призведуть до насиченого смаку еспресо та гарного капучино.

6. Siemens EQ 700 classic

1 030 євро

Добре (2,2)

Любитель кави на зернах. Доступний вибір з 18 напоїв, також через додаток. Найбільший контейнер для кавових зерен у тесті. Ніжна молочна піна з бульбашками. Легке очищення, багато деталей можна мити в посудомийній машині. Декалькування займає 18 хвилин.

Рекомендації сомельє: Зменшення кількості води та збільшення кількості кавового порошку до "виразного" поліпшить еспресо. Для кращого капучино зменште кількість напою, встановіть вміст молока на 65 відсотків.

7. Melitta Latticia OT series 600

530 євро

Добре (2,3)

Доступний вибір з п'яти напоїв. Молочна піна дрібнозерниста та дуже ніжна. Легке очищення, але відсутні вказівки від виробника, які деталі можна мити в посудомийній машині. Очищення займає 23 хвилини.

Рекомендації сомельє: Еспресо виходить ще краще при нижчій температурі і трохи меншій кількості води, капучино – при більшій кількості порошку і більшій кількості напою.

8. Krups Evidence Eco design

540 євро

Добре (2,5)

Може готувати вісім напоїв. Молочна піна дрібнозерниста, з бульбашками. Легке очищення, без деталей, які можна мити в посудомийній машині. Очищення займає 22 хвилини.

Рекомендації сомельє: Найкращий еспресо отримується, якщо приготувати ристретто. Більше порошку та найнижчий ступінь помелу покращують капучино.

9. Jura ENA 4

575 євро

Добре (2,4)

Два варіанти напоїв. Міцність та об'єм легко змінювати, а температуру – ні. Дуже легко миється, без вказівки на придатність для посудомийної машини. Очищається від накипу за 45 хвилин.

Рекомендації сомельє: Найдрібніший помел і максимальна кількість порошку дають змогу отримати придатний для вживання еспресо, з якого, завдяки ідеально спіненому молоку з окремої насадки для збивання молока, також можна приготувати гарний капучино.

10. Melitta Purista серія 300

355 євро

Добре (2,4)

Без вибору типів напоїв. Міцність еспресо та об'єм напою легко регулюються. Легко миється; контейнер для відходів можна мити в посудомийній машині. Очищення від накипу займає 23 хвилини.

Рекомендації сомельє: якщо зменшити кількість води майже до мінімуму, то в результаті вийде круглий, м'який еспресо. Завдяки гарній молочній пінці з окремого капучинатора, капучино легко пити.

11. Smeg BCC01 RDMEU

485 євро

Добре (2,4)

Доступні вісім напоїв на вибір. Міцність і помел можна легко змінювати, об'єм дуже хороший, а от температуру – ні. Еспресо трохи занадто гаряче. Частини, які можна мити в посудомийній машині, відсутні. Легке очищення.

Рекомендації сомельє: Найтонший помел дає сильніший аромат еспресо, який також проявляється в капучино з ідеальною молочною пінкою з окремого спінювача молока.

За словами постачальників, ці хороші повністю автоматичні кавомашини з функцією приготування молока з тесту 1/2022 все ще доступні в магазинах. У нашій тестовій базі даних на test.de ви знайдете набагато більше машин. Серед них є моделі з позначкою "Немає в наявності", оскільки вони більше не продаються як нові прилади. Однак вони можуть з'явитися на порталах продажу вживаних машин.

Важливо помітити, що вартість кави з кавоварки залежить від того, як часто вона використовується, а також від ціни кави. У кав'ярні в Берліні кава коштує приблизно 4 євро за еспресо і 5 євро за капучино. Однак важливо відзначити, що вдома кава обходиться дешевше. Щоб приготувати каву в автоматі, потрібно витратити воду, електроенергію, каву та часто молоко. Також потрібно враховувати витрати на прибирання, догляд, обслуговування та ремонт. Ціна чашки кави також залежить від частоти використання пристрою. Чим рідше він використовується, тим більше важливими стають ціна покупки та витрати на прибирання. Ціни на каву можуть бути втричі вищими, ніж у нашому сценарії. Проте навіть у цьому випадку чашка кави все ще буде набагато дешевше, ніж у кав'ярні.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.