Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Антидепресанти 2023. Співвідношення ризику та користі

Що допомагає у боротьбі з депресією? Ви дізнаєтеся це за результатами дослідження 2023 німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Антидепресантові медикаменти можуть бути корисними в боротьбі з депресією, але вони також несуть ризики. Наші експерти рекомендують, які засоби слід враховувати та на що звернути увагу.

«Завдяки лікам вона знову психологічно стабільна» – пише користувач на онлайн-форумі Німецької служби допомоги при депресії. Інша жінка, з іншого боку, повідомляє, що зараз вона приймає вже сьомий препарат від депресії – "і мені нічого не допомагає".

Два досвіди з антидепресантами, тобто ліками від депресії. Хвороба часта і болісна. Близько 15 відсотків людей у цій країні отримують цей діагноз протягом свого життя. "Вони часто страждають особливо від того, що майже не мають сил і не можуть нічого відчувати – ні смутку, ні радості", – говорить професор Бруно Мюллер. Він багато років досліджував цю хворобу та методи лікування у Вільному університеті Берліна.

Багатьом хворим прописують антидепресанти. Але ці препарати є суперечливими. Дехто сподівається, що вони нададуть швидку допомогу в часи великої потреби. Інші вважають їх неефективними та небезпечними.

Що з цього відповідає дійсності? Експерти оцінили для нас сотні препаратів з 25 різними активними речовинами проти депресії. Перевірка стосувалася того, наскільки дослідження доводять ефективність і як виглядає співвідношення ризику та користі. Представляємо результати та відповідаємо на найважливіші питання.

Як діють антидепресанти?

Вони впливають на речовини-месенджери, які передають сигнали від нервової клітини до нервової клітини в мозку. Наприклад, інгібітори зворотного захоплення серотоніну, що широко призначаються, запобігають поверненню речовини-месенджера серотоніну назад у клітини, які його вивільнили. Вважається, що це підвищує доступність серотоніну, завдяки чому нерви, що знаходяться нижче за течією, краще активуються і настрій покращується.

Вплив серотоніну, речовини-месенджери мозку, тепер вважається сумнівним. "Антидепресанти, схоже, працюють через більш складні механізми, наприклад, впливаючи на зв'язок нервових клітин", – говорить професор Том Бшор. Він є фахівцем у галузі психіатрії і відіграв важливу роль у розробці медичних рекомендацій на цю тему.

На яку користь можна розраховувати?

Це залежить від тяжкості захворювання. Згідно з дослідженнями, антидепресанти не приносять користі при легкій депресії – або не більше користі, ніж лікування плацебо. З іншого боку, при важкій депресії вони перевершують лікування плацебо. Цей висновок відображено в медичних настановах.

Так рекомендує Національна клінічна настанова з охорони здоров'я, оновлена у 2022 році:

Якщо йдеться про легку депресію, може бути достатньо низькопорогової немедикаментозної допомоги – наприклад, регулярних консультацій з сімейним лікарем або онлайн-програм. Останні часто оплачуються медичним страхуванням.

Якщо депресія важка, найкращим способом є поєднання антидепресантів і психотерапії. Це показує, наскільки важлива точна діагностика. "Фахівці повинні перевірити, чи це дійсно депресія, а не інша хвороба, яку, можливо, доведеться лікувати по-іншому", – каже Бшор. У випадку депресії необхідно з'ясувати ступінь тяжкості – тобто, скільки депресивних симптомів присутнє і наскільки вони є тягарем для пацієнта.

На додаток до діагностичних опитувальників важлива детальна бесіда. Пацієнти також повинні бути проінформовані про ризики антидепресантів. "Недостатньо просто швидко виписати рецепт" і про можливі побічні ефекти.

Наші рекомендації

Переможець тесту: ми оцінюємо багато рецептурних антидепресантів як придатні. Важливо мати точний діагноз, включаючи тяжкість захворювання, а не поспішне призначення. Психотерапія часто буває корисною як альтернатива або доповнення.

Порада щодо ціни: безрецептурні препарати зі звіробоєм повинні бути оплачені пацієнтом. Серед рекомендованих Laif 900 Balance та Neuroplant Aktiv є найбільш економічними (0,68 та 0,62 євро за денну дозу).

Чи допомагає звіробій?

Його вважають м'яким рослинним засобом для покращення настрою. Насправді, згідно з дослідженнями, деякі препарати звіробою підходять. Але тільки при депресії легкого та помірного ступеня тяжкості. Крім того, необхідно враховувати різні взаємодії, деякі з них серйозні.

Існують також препарати з меншими дозами, такі як чаї, соки та капсули з порошком звіробою, які часто продаються поза аптеками, наприклад, в аптечних кіосках. У 2020 році ми протестували такі препарати – з висновком: не дуже підходять. Ми не знайшли достатніх доказів користі.

"Часто минає кілька тижнів, перш ніж антидепресант починає діяти, – каже Мюллер-Оерлінгхаузен. Важливо чесно підбити підсумки з лікарем приблизно через місяць після початку лікування: Чи є позитивні ефекти – і наскільки вони сильні? "Тому що може статися так, що препарат не має жодного ефекту. У такому випадку терапію можна скоригувати, наприклад, збільшити дозу або змінити діючу речовину. У деяких випадках під питанням опиняються інші варіанти – зокрема, призначення літію, перевіреного стабілізатора настрою, або нового препарату, що містить ескетамін.

Антидепресанти – три великі проблеми

Певні страхи викликають особливе занепокоєння у людей, які приймають антидепресанти.

1. Антидепресанти змінюють особистість.

Перш за все, депресія змінює саму людину. Антидепресанти повинні відновити початковий стан – іншими словами, допомогти вам знову стати собою.

2. Антидепресанти підвищують ризик суїциду.

Небезпека існує на початку терапії. Однією з причин цього є те, що антидепресанти часто мають швидкий активуючий ефект, але покращують настрій лише через кілька тижнів. Тож постраждалі спочатку все ще перебувають у депресії, але раптом отримують енергію для дій – і, можливо, завдають собі шкоди. Щоб запобігти цьому, на початку дуже важлива тісна медична підтримка, наприклад, шляхом регулярних візитів до лікаря.

3. Антидепресанти викликають залежність.

Фактично тіло може звикнути до цих засобів. Раптове скасування може викликати відмітні ознаки відмови, такі як симптоми, схожі на грип, і відчуття ударів струму («електричні удари в голові»). Антидепресанти повинні бути скасовані поступово, часто протягом вісьми-дванадцяти тижнів. Якщо виникають симптоми відмови, скасування проводиться ще меншими кроками.

Скільки часу триває лікування?

Часто це займає кілька тижнів, поки гостра депресія не мине. Після цього терапію часто продовжують, щоб стабілізувати стан пацієнта. Правильний час для припинення слід обговорити з лікарем. зі своїм лікарем. Важливо: "Не припиняйте прийом ліків, а зменшуйте дозу невеликими кроками і за погодженням з лікарем", – каже Бшор. Це зменшує два основні ризики: Симптоми відміни, такі як головний біль, нічні кошмари, нудота – і те, що депресія повернеться як реакція на відсутність ліків.

Психотерапія може допомогти вирішити проблеми, що стоять за депресією, і стабілізувати стан людини в довгостроковій перспективі. Але для цього потрібні сили, щоб знайти відповідне місце і активно працювати над собою під час сеансів, іноді протягом тривалого часу. "Деяким людям це вдається лише після того, як вони деякий час приймають антидепресанти", – каже Бшор.

Безрецептурні засоби від депресії

Коли потрібно звертатись по допомогу?

Час від часу впадати в депресію – це частина життя. Але якщо пригнічений настрій триває тижнями, виникає підозра на депресію. Можливі й інші симптоми – навіть суїцидальні думки – та іноді фізичні скарги, такі як біль або задишка. Корисним може бути самотестування, наприклад, на сайті deutsche-depressionshilfe.de.

Ситуація, що склалася, також викликає у них занепокоєння і стрес. "Якщо це можливо, фахівці залучають їх до терапії, наприклад, пропонуючи тренінги", – каже Бшор. У деяких випадках родичі можуть допомогти хворим впоратися з депресією в першу чергу – наприклад, надаючи інформаційні матеріали або пропонуючи записатися на прийом до сімейного лікаря. Багатьом депресивним людям не вистачає сил зробити це самотужки – але з підтримкою все стає легше.

Назальний спрей для важких випадків

Дослідження не стоять на місці. З 2021 року Spravato вперше доступний у Німеччині як антидепресантний назальний спрей.

Він діє швидко. Він містить ескетамін, компонент анестетика кетаміну, і діє швидше, ніж інші антидепресанти. Схвалений для екстрених випадків, тобто для депресивних людей у психіатричній кризі – наприклад, з гострим суїцидальним ризиком – та при помірній і важкій депресії, коли принаймні два інших антидепресанти не дали результату.

Згідно з аналізом Кокранівської колаборації, незалежної дослідницької мережі в галузі медицини, ескетамін допомагає краще, ніж плацебо. У короткостроковій перспективі.

27 зі 100 осіб, які отримували лікування – майже вдвічі більше, ніж при застосуванні плацебо. Відмінності на користь ескетаміну спостерігаються і через чотири тижні. Однак довгострокова користь все ще незрозуміла. Крім того, можливі побічні ефекти, такі як різке підвищення артеріального тиску і галюцинації. Тому препарат слід приймати під наглядом, наприклад, у психіатричній клініці.

Рецептурні препарати від депресії (Таблиця 1)

Рецептурні препарати від депресії (Таблиця 2)

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.