Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Сухий корм для котів. Який обрати?

Рейтинг найкращих сухих кормів для кoтів 2023 за результатами дослідження німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Кожен другий корм у тесті може дуже добре годувати котів – два з них всього за 7 центів на день. Веганський корм дивує.

Рудий домашній кіт зверху – Макс, він важить 4 кілограми, має трохи надлишкову вагу і, таким чином, є типовим домашнім котом. Для його прикладу ми розрахували потреби в харчуванні та кількості їжі.

Максу подобається пускати все на самоплив. Щойно він чує, як маленькі шматочки їжі дзвенять він прибігає і з'їдає їх зі звуком хрускоту і тріску. Він дуже любить сухий корм. Приблизно в кожному четвертому домогосподарстві є один або кілька домашніх котів. І, як і Максу, багатьом з них подають сухий корм.

Ми протестували 22 таких корми, в тому числі три веганські. Чи всі вони відповідають вимогам повноцінного харчування? Чи забезпечують вони достатню кількість білка, жирних кислот, вітамінів і мінералів, необхідних котам у довгостроковій перспективі? Чи не містять шкідливих речовин? Чи достатнім є розмір порцій, вказаний на упаковці, для покриття енергетичних потреб? І останнє, але не менш важливе: Як щодо цін? Наскільки дорогі хороші корми?

Види корму

Сухий корм – дешевий, міцний і чистий. Дрібні гранули та шматочки пахнуть менш інтенсивно, їми легко годувати і добре зберігати.

Дуже економний: 2-кілограмового мішка переможця тесту вистачає середньому коту на місяць. Такої ж кількості вологого корму вистачає трохи більше ніж на тиждень.

Неперевершено дешево: денний раціон коштує від 0,07 до 0,75 євро. У нашому останньому тесті вологий корм коштував від 0,18 до 3,57 євро, і з тих пір їжа подорожчала.

Вологий корм – для тих, хто погано їсть і п'є. Вологий корм має сильний запах, що також приваблює котів, які погано їдять. Багато котів також полюбляють соус та желе.

Різноманітність пропозицій: паштети, ніжні шматочки – вологий корм презентує себе як якісний і різноманітний. Також можливе змішане годування з сухим кормом.

Для тих, хто не п'є: для них більше підходить вологий корм, оскільки він містить в середньому 80% води, тоді як сухий корм у тесті має лише від 4 до 8% води.

Наші рекомендації

Переможець тесту: дуже гарне хрустке меню "Аттика" від Netto Marken-Discount було найпереконливішим. Цінова порада: при ціні 7 центів за щоденний раціон переможець тесту також є одним з цінових переможців – разом з хорошими сухими кормами від dm, Kaufland та Lidl по 7 центів за щоденний раціон. Загалом, якщо ви купуєте великі упаковки, ви економите гроші - і відходи.

Денний раціон двох інших дуже хороших кормів у тесті коштує дорожче: Fressnapf Real nature коштує 57 центів, Sanabelle – 59 центів. Загалом, корми Whiskas, Zooroyal, а також ті, що продаються в магазинах Aldi, dm, Edeka, Kaufland і Lidl, є хорошими і, коштуючи менше 20 центів на день, недорогими.Сухий корм майже не містить води. Питний фонтанчик може мотивувати до пиття.

Склад кормів

Більшість власників домашніх тварин турбуються про здоров'я своїх чотирилапих друзів, як ми бачимо з листів та коментарів на нашому сайті. Ми раді повідомити їм про це: Ми не виявили жодних шкідливих речовин у відповідних кількостях у жодному з протестованих кормів. На відміну від попередніх тестів, ми виявили цукор у чотирьох продуктах, але в безпроблемних кількостях.

Найбільше його міститься в кормі Purina Felix, і він навіть вказаний в інгредієнтах. Тож якщо читати дрібним шрифтом, то цукор можна не купувати. Коти його не відчувають. Під мікроскопом ми не знайшли в кормі жодних інгредієнтів, які вважаються неякісними, таких як частини копит або щетина – вони були б дозволені згідно із законодавством ЄС. Цей закон також передбачає, що всі інгредієнти тваринного походження повинні походити від тварин, придатних для забою. Чисте м'ясо, а також субпродукти. Макс задоволений. Йому подобається, коли в їжі є трохи печінки.

Веганська дієта

Коли Макс виходить на полювання, він їсть мишей. Коти – хижаки і вважаються м'ясоїдними. Чи можлива взагалі веганська їжа? Кукурудза, соя та горох замість курки, індички чи яловичини? До веганської їжі ми застосовуємо ті ж самі стандарти, що й до класичної.

Але другий погляд відкриває дещо дивовижне. Досі ми не рекомендували годувати котів без м'яса.Однак V.E.G. отримує "Добре" у найважливішому тесті – поживно-фізіологічній якості. Ami One Planet завжди отримує задовільну оцінку – також в цілому. Отже, можна виробляти веганську їжу з потрібною кількістю поживних речовин.

Однак для загальних рекомендацій ще занадто рано. Наші тестові рейтинги ґрунтуються на встановлених нормах, які базуються на використанні поживних речовин у класичних кормах з м'ясом. Чи є вони однаково справедливими для кормів суто рослинного походження, остаточно не з'ясовано, оскільки поживні речовини з рослинних джерел можуть бути менш доступними, ніж з тваринних. Тим не менш, такі продукти, як Ami One Planet та V.E.G., можуть стати альтернативою для Макса і Ко. "Ви обов'язково повинні спробувати, – каже зоозахисниця Фрідеріке Шмітц (Friederike Schmitz). "Зазвичай котів годують м'ясом інших тварин, які масово страждали і були вбиті в процесі. З етичної точки зору, це набагато гірше, ніж годувати кота веганською дієтою – але їжа не повинна бути шкідливою для здоров'я.

Про що слід пам'ятати власникам котів, дотримуючись веганської дієти? Веганською дієтою можна годувати лише дорослих тварин. Їжа повинна забезпечувати достатню кількість поживних речовин, які в іншому випадку надходять переважно з інгредієнтів тваринного походження, таких як кальцій або таурин.

Чи підходить веганський корм для котів? Еллен Кенцле, ветеринарний фахівець з харчування тварин, розповідає, що важливо при годуванні безм'ясною їжею.

Коти – хижаки за своєю природою. Чи підходить їм веганська дієта? Я б наважився годувати кота веганською дієтою за умови, що їжа відповідає поживним вимогам. Ми ще не знаємо, наскільки добре поживні речовини доступні з веганської їжі. Однак поки що у котів, яких годували збалансованою безм'ясною дієтою, не спостерігалося регулярних випадків дефіциту поживних речовин.

Ветеринар повинен знати, що кішку годують веганською дієтою. Тоді він може обстежити тварину на предмет дефіциту поживних речовин, щоб мати змогу розпізнати їх на ранніх стадіях. До цього вони зазвичай непомітні і, на жаль, не можуть бути достовірно виявлені за допомогою аналізів крові.

Сухий веганський корм для котів

Як запобігти дефіциту поживних речовин?

Я рекомендую давати таурин на додаток до веганського корму, щоб компенсувати можливу низьку доступність – 200 міліграмів на кілограм ваги кота щодня. Це запобігає хворобам серця.

Як переконати кота їсти тільки рослинну їжу? Я не рекомендую насильно змінювати раціон. Кішка повинна прийняти веганську їжу. Це буде тим легше, чим більше схожий безм'ясний корм на оригінальну їжу, наприклад, за консистенцією.

Професор, доктор Еллен Кенцле очолює кафедру годівлі та дієтології тварин в Університеті Людвіга-Максиміліана-Уні Мюнхенського університету імені Людвіга-Максиміліана.

Сухий корм для котів: ці 15 загалом переконливі та забезпечують кошеня хорошими поживними речовинами

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.