Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Смарт-годинник або фітнес-трекер. Що обрати?

Огляд найкращих смарт-годинників та фітнес-трекерів 2023 від Stiftung Warentest
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Смарт-годинники Apple, Garmin, Google: кращі смарт-годинники боряться в поєдинку, Фітнес-трекери менш універсальні, але набагато дешевші.

Вибір смарт-годдиників часто залежить від мобільного телефону. Надані самі собі, смарт-годинники часто дещо обмежені – особливо, якщо вони не мають власного мобільного телефону. Тоді телефонні дзвінки, прийом повідомлень або потокове відтворення музики неможливі. Годинники також часто потребують смартфона як партнера для завантаження нових додатків або поглибленого аналізу фітнес-даних.

Наявність власного мобільного телефону іноді обмежує вибір при покупці годинника: більшість пристроїв у тесті гнучкі у виборі партнера. Однак годинники Apple можна використовувати лише з iPhone, а пристрої від Google та Samsung – лише з телефонами Android. Samsung Galaxy Watch розкриває весь спектр своїх функцій лише в поєднанні з мобільним телефоном того ж оператора.

Смарт-годинники для спорту чи для повсякденного життя?

Який пристрій найкраще підійде, також залежить від мети використання: якщо це насамперед мотиваційний засіб для тих, хто не займається спортом, то фітнес-трекер може бути достатнім. Ці пристрої зазвичай дешевші, легші та компактніші, ніж смарт-годинники, але вони часто вимірюють не так точно, наприклад, через те, що багато з них не мають GPS. Такі функції, як ЕКГ, вимірювання зросту, потокове відтворення музики або безгодинна оплата, зазвичай відсутні.

З точки зору телефонії та обміну повідомленнями, смарт-годинники зазвичай кращі. Вони можуть використовувати для зв'язку мобільний зв'язок мобільного телефону. Пристрої з постійно встановленим sim-модулем (eSim) також можуть отримувати доступ до мережі самостійно. За віртуальну сім-карту та обсяг даних часто доводиться платити додатково.

Вимірювання пульсу часто збивається з ритму. 15 з 25 протестованих пристроїв не мають музичних функцій у тестовій точці. Більшість з них не мають ні локального сховища музики, ні потокової передачі. Втім, для користувачів, які не хочуть слухати музику через годинник, цей недолік не має значення. На відміну від тестового критерію вимірювання пульсу: ми знецінили десять пристроїв через достатню або недостатню точність. Великі похибки вимірювання можуть легко призвести до подальших помилок – наприклад, до того, що пристрій неправильно розрахує інформацію про споживання калорій, стрес або необхідні перерви на відпочинок.

Huawei – співвідношення ціни та якості

У таблиці також представлені найкращі моделі з минулорічних тестів (з оцінкою якості тесту до 1,9). Один розумний годинник, протестований восени, не потрапив до поточної таблиці з оцінкою 2.1, але він також є найкращим у порівнянні з останніми протестованими моделями: Huawei Watch Fit 2 Active Editi-on. Він коштує 128 євро і може працювати в парі з телефонами на Android та iOS.

Дуже хороші фітнес-функції.

Годинник показав дуже хороші результати при вимірюванні пульсу, підрахунку кроків, а також при оцінці фітнес-функцій. Він пропонує аналіз сну, локальну музичну пам'ять і підходить для плавання. У поєднанні з мобільним телефоном він також дозволяє телефонувати та обмінюватися повідомленнями. На додаток до зручності використання, переконливою є також батарея: в режимі тренування вона працює близько 21 години, а зарядка займає 90 хвилин.

Обмежена універсальність.

Ви не можете очікувати розкоші за цю ціну. Смарт-годинник не має модуля мобільного телефону і не пропонує ні безконтактної оплати, ні функції ЕКГ, вимірювання зросту, потокової передачі музики або виявлення падінь.

Наші рекомендації

Три конкуренти борються за місце в групі лідерів. На першому місці – Apple з годинником Watch Series 8, за ним ідуть Venu 2 Plus від Garmin і відносно недорогий Apple Watch SE вартістю 340 євро. Дебютант Google досягає пристойного успіху: перший смарт-годинник компанії також входить до числа головних претендентів у цій галузі.

Учасники мають різні сильні сторони: Apple краща в комунікації та універсальності, Garmin і Google виграють за рахунок більш точних крокомірів. Батареї Garmin мають достатню потужність, в той час як Google розряджається вже через шість годин у режимі тренування з GPS. Якщо ви шукаєте потужний пристрій, не обов'язково купувати дорогий: Серед 25 моделей у нашій добірці щойно протестованих смарт-годинників і фітнес-трекерів, а також найкращих з попередніх тестів, 5 хороших моделей можна придбати менш ніж за 300 євро.

Як заощадити при покупці

Якщо ви розумні, ви можете заощадити на покупці: Для фанатів Apple хорошим вибором є Watch SE – він коштує 340 євро, але працює трохи краще, ніж Watch Ultra за 965 євро. Найкращий з чотирьох хороших смарт-годинників вартістю менше 300 євро – Garmin Venu Sq 2 Music за 268 євро, найдешевший – Amazfit GTS 4 за 195 євро. Найбільша пропозиція – це модель з минулорічного тесту: Huawei Watch Fit 2 за 128 євро. Загалом, ви можете заощадити, якщо обійдетеся без додаткових функцій, таких як виявлення падіння, ЕКГ або потокове відтворення музики.

Серед фітнес-трекерів порада щодо економії – Huawei Band 7 за 56 євро: він лише трохи поступається найкращому трекеру, Garmin Vivosmart 5, який коштує більш ніж удвічі дорожче – 131 євро.

Декларація про захист данних

Від "А" для Amazfit до "Х" для Xiaomi: ми знайшли явні недоліки в деклараціях про захист даних майже всіх провайдерів, які брали участь у тесті. В рамках нашого огляду юрист перевіряє, чи відповідають тексти вимогам Загального регламенту про захист даних. Оскільки жоден з провайдерів не дотримався повної відповідності, в поточному відборі було багато знижень. Ось деякі типові недоліки:

  1. Непрозорість. Тексти часто дуже довгі та насичені юридичними та технічними термінами. Це ускладнює розуміння неспеціалістами того, як використовуються зібрані дані.
  2. Правова основа. Багато провайдерів недостатньо пояснюють правову основу, на якій вони збирають та обробляють дані користувачів. Fitbit у своєму тексті посилається на застарілу угоду Privacy Shield, яка була визнана недійсною три роки тому.
  3. Неповна інформація. У деклараціях про захист даних часто недостатньо чітко зазначено, з якою метою збираються дані, хто є їхніми одержувачами та як довго вони зберігають ці дані. Текст Google є особливо неповним: багато деталей є неповними, розпливчастими або неточними – через такі обмеження, як "за певних обставин", багато чого залишається незрозумілим.
  4. Права суб'єктів даних. Загальний регламент про захист даних надає користувачам багато прав, таких як право на інформацію, видалення або заперечення. Декларації про захист даних повинні інформувати про це. Однак, тексти від Fit- bit, Google та Xiaomi, зокрема, навряд чи виконують це зобов'язання.

Розумні годинники збирають дані про стан здоров'я. Тому безпека та захист даних є особливо важливими. Ми виявили дефіцит безпеки в смарт-годиннику Hama Fit Watch: він дозволяє використовувати занадто короткі паролі, які легко зламати. Особливо негативно виділяються в сфері мінімізації даних смарт-годинники Fitbit: вони не можуть використовуватися без облікового запису користувача. Крім того, вони збирають дані, які є зайвими для використання годинника, але можуть бути використані для профілювання.

Смарт-годинники: Apple випередила Garmin – і 4 хороші моделі вартістю до 300 євро

Фітнес-трекери: Garmin попереду, Huawei пропонує вигідні пропозиції

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.