Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Як обрати пральні порошки для кольорової білизни?

Вибір найкращих порошків для кольорової білизни за результатами дослідження німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Використовуйте правильне дозування, завантажуйте машину повністю і частіше періть при низьких температурах.

Кольорові тканини з бавовни та сумішевих тканин потребують засобу для прання кольорової білизни. Він не містить відбілювача. Це захищає кольори. Але збереження кольору – це одне. Інше – чистота. Кольоровий пральний порошок зазвичай краще чистить кольорові тканини як рідкий миючий засіб – від 16 центів за прання. Ми також протестували чутливі миючі засоби для кольорових речей.Тест показує, наскільки добре 20 кольорових пральних порошків справляються з балансуванням між ефективним очищенням і дбайливим доглядом.

Ми відібрали сім порошків і 13 рідких пральних засобів, у тому числі чотири, які рекламуються як делікатні. На відміну від звичайних рідких миючих засобів, чотири делікатні засоби не містять барвників та консервантів, а більшість з них не містять ароматизаторів. Кажуть, що вони особливо підходять для людей з алергією або чутливою шкірою.

Що може подразнювати шкіру?

Деякі консерванти та ароматизатори вважаються алергенними. Тому чутливі миючі засоби обходяться без них. Ми хотіли дізнатися більше про переваги цього і перевірили всі продукти в тесті на їхній потенціал подразнення шкіри. У лабораторії ми поклали частини випраного текстилю в розчин штучного поту. Потім ми дозволили екстракту впливати на спеціальні клітини при температурі 37 градусів. Через 48 годин ми виявили, що не було жодних ознак подразнення шкіри – ні з чутливими миючими засобами, ні з іншими кольоровими миючими засобами.

Щодо видалення бруду та плям, жоден із чутливих пральних порошків не був переконливим. Denkmit Ultra Sensitive показав найкращі результати, отримавши оцінку "задовільно". Одне прання коштує 19 центів. Якщо ви хочете прати без ароматизаторів і консервантів, цей продукт є принаймні прийнятною альтернативою хорошим продуктам у тесті. Правильне дозування порошку та додатковий цикл полоскання можуть ще більше зменшити можливий стрес для чутливих людей.

Нова вимога ЄС

Знову і знову трапляється, що протестовані продукти більше не доступні. Постачальники повідомили нам, що вони змінили рецептуру відповідних порошків та рідких миючих засобів, серед іншого, у своїх рецептурах. У випадку з рідкими миючими засобами це також може бути пов'язано з новим регламентом ЄС. Керівник проекту д-р Сара Вагнер-Лайфхельм пояснює, з чим це пов'язано і чому компанія Aldi відсутня в тесті.

Змінені рецепти, загадкові знахідки, багато брудної білизни: наш проектний менеджер розповідає про особливі виклики тестової роботи – і пояснює, чому зникла компанія Aldi. Чому їх немає в тесті? Ми їх протестували. Однак є непрямі докази того, що партії в тесті містили оптичні відбілювачі. Вони не були вказані на упаковці. Постачальник Aldi повідомив нам, що ця речовина не повинна міститися в продукті. Отже, це може бути домішка з виробничого процесу. Наразі ми перевіряємо це і опублікуємо результати в одному з найближчих випусків.

Пральний порошок з великим ступенем очищення

Кольорові пральні порошки – рідкі чи порошкоподібні – можуть успішно видаляти бруд і плями завдяки ефективним комбінаціям десяти компонентів та ензимів. Однак дива від них чекати не варто. Оскільки вони не містять відбілювача, вони не однаково ефективні проти всього: наприклад, кава і червоне вино, а також сильно забруднені речі – це скоріше випадок для порошкоподібного прального порошку для сильних забруднень. Вони також містять кисневий відбілювач. Завдяки цьому кольорові плями зникають і освітлюються.

Застереження: Якщо ви регулярно перете кольорові речі порошковим пральним засобом, не варто дивуватися вицвітанню кольорів. Відбілювачі та оптичні відбілювачі надовго зберігають білі речі білими, але роблять кольоровий шик старим. Порівняно з порошковими пральними засобами.

До речі, рідкі засоби для прання менш ефективні проти бруду та плям. Вони не містять відбілювачів. Це не тому, що вони дбайливо ставляться до кольорів, а тому, що ці речовини не можуть стабільно входити до складу рідких миючих засобів.

Найважливішим випробуванням для кольорових пральних порошків було їхнє прання за 40-градусної програми. З одного боку, пральні засоби повинні були видаляти звичайні забруднення, такі як пил і піт, які потрапляли на білизну в 57 обраних домогосподарствах. З іншого боку, вони повинні були показати себе у виведенні плям. Понад 10 000 плям для тесту ми індивідуально нанесли на тканини в лабораторії. Від крові до какао, від трави до червоного вина, було все, що може спричинити проблеми в домашніх умовах – загалом 43 види плям.

Лише чотири з дев'яти рідких засобів для прання могли приблизно зрівнятися з ними. Решта виявилася значно менш ефективною. Засоби Coral, Lenor, та чутливі засоби Domol і Sodasan часто призводили до менш чистого стану білизни: бруд, очевидно, більше розподіляється на тканині цими миючими засобами, ніж видаляється і виполіскується. Після 15 прань у тесті це було помітно у вигляді сірого серпанку. Багато рідин також виводили плями лише помірно або погано при 40-градусному пранні.

Порада: З гігієнічних міркувань рекомендується прати принаймні раз на місяць при температурі 60 градусів на звичайній програмі з використанням порошку для сильного прання. Відбілювач також діє проти неприємних запахів і мікробів. Вони можуть з'явитися в машині, якщо ви перете при низькій температурі для економії електроенергії.

Наші рекомендації

М'які засоби для прання кольорових речей відпирають добре – це доведено дослідженнями порошків. Шість із семи порошків добре відпирають, п'ять із них ще й утримують кольоровий тонер. Переможцем тесту став пральний порошок Persil Megaperls вартістю 28 центів за прання. Хороші магазинні бренди, такі як порошок Domol від Rossmann, коштують набагато дешевше. За аналогічною до Persil ефективністю він коштує лише 16 центів за одне прання, що на 12 центів дешевше.

Результати для рідких кольорових пральних засобів менш рівномірні. Приблизно один з двох засобів є достатнім, а засіб Sodasan є навіть поганим. Ми знайшли кілька хороших рідин, загалом чотири. Але, за словами постачальника, лише один з них все ще є на полицях: dm Denkmit за 18 центів за одне прання.

Екологічна порада: використовуйте правильне дозування, завантажуйте машину повністю і частіше періть при низьких температурах.

Поради щодо прання

Прання вовни та шовку:

Найкраще використовувати спеціальний засіб для прання. Якщо ви перете вовняні та шовкові речі кольоровими або сильними пральними засобами, на вас може чекати неприємний сюрприз. Ці засоби можуть містити ензими, які особливо ефективні проти білкових плям, таких як кров. Неприємним побічним ефектом є те, що ці ферменти можуть безповоротно пошкодити вовну та шовк. Тваринні волокна складаються з білкових сполук. Для них найкраще підходять засоби для прання вовни.

Захисні речовини

Також неприємно, коли жовта сорочка після прання раптом виглядає рожевою – забруднилася червона шкарпетка, яку ви прали разом з нею. Засоби для прання кольорових речей містять спеціальні речовини, які запобігають перенесенню барвників з однієї тканини на іншу в пральній машині. Це добре спрацювало з 9 з 20 виробів у тесті. Але абсолютного захисту не існує.

Порада: Попереднє сортування все ще важливе для кольорових речей. Найкраще прати сильно забруднені речі та нові, які можуть пофарбуватися, окремо, світлі зі світлими, а темні з темними. Етикетки на одязі містять інформацію про рекомендовані температуру та програму прання.

Що стосується дбайливого поводження з волокнами, то в тесті не було поганих результатів. Дев'ять виробів показали хороші результати. Інші одинадцять після кількох прань залишили тканину трохи шорсткою – на дотик вона вже не була такою гладенькою. Це стосується деяких рідких і порошкоподібних пральних засобів, а також переможця тесту Persil. Ми оцінили їх як задовільні за захист волокон.

Цільове дозування:

Навколишнє середовище і ваш гаманець будуть вам вдячні, важливо дозувати точно відповідно до інструкції. Вони надруковані на кожній упаковці. Це правда, що всі перевірені продукти принаймні корисні для води. Але занадто багато – це зайве навантаження на навколишнє середовище і гаманець. Занадто мало прального засобу не вичищає білизну належним чином і може призвести до утворення вапняного нальоту в машині. Яка кількість прального засобу є оптимальною? Це залежить від того, наскільки жорстка водопровідна вода, наскільки брудна білизна і наскільки заповнений барабан. Машина працює з максимальним завантаженням, коли білизна поміщається в барабані з невеликим тиском. Оптимальне завантаження також залежить від програми прання.

Дозатори можна безкоштовно замовити у постачальників. Прикрість: Лінії в мілілітрах на деяких дозаторах у цьому тесті важко прочитати. На кольоровому ковпачку Sunil є лише одна лінія, яку важко знайти. Це ускладнює точне вимірювання.

Порада: У магазинах dm на касі ви можете безкоштовно отримати 60-мілілітрову чашку, яка базується на моделі, розробленій незалежною ініціативою Forum Waschen для особливо простого та раціонального дозування.

Як проводились тести

Ми анонімно купуємо понад 450 упаковок у роздрібних торговців. Щоб протестувати видалення забруднень, ми роздаємо футболки, махрові рушники та рушники для чаю 57 домогосподарствам, які зазвичай ними користуються. Щотижня ми збираємо речі, перуть їх у лабораторії і знову роздаємо. Так відбувається 15 разів. В результаті виходить 1,8 тонни брудної білизни, яку ми вимірюємо та перевіряємо вручну. Для тесту на виведення плям ми готуємо тканини з більш ніж 10 000 плям, перемо їх, а потім оцінюємо їхню чистоту. Випробування триває близько півроку. В кінці ми оцінюємо дані і створюємо таблицю тесту з оцінками якості.

Ми хочемо, щоб наші тести були максимально наближені до повсякденного життя споживачів. У той же час, наші методи тестування повинні бути науковими, а результати – надійними. Тестування видалення бруду протягом 15 тижнів довело свою ефективність. Навіть при використанні слабких засобів минає певний час, перш ніж білизна стає сірою, і різниця в якості між продуктами стає чітко помітною.

Доктор Сара Вагнер-Лайфхельм. Хімік тестує миючі та чистячі засоби для Stiftung Warentest вже шість років. Керівниця проєкту продовжує розробляти методи тестування та виступає за більшу екологічність, наприклад, у рамках Washing Forum.

Засоби для прання кольорової білизни

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.