Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Рейтинг кращих велосипедних замків

Як обрати найнадійніший замок для велосипеду? Ви дізнаєтесь про це за результатами дослідження 2023 німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Сьогодні ми хочемо перестрахуватися в багатьох ситуаціях, наприклад, щоб захистити свої велосипеди від злодіїв.

Дванадцять велосипедних U-образних замків, відкидні замки та ланцюгові замки середнього класу безпеки конкурують з дванадцятьма моделями з високим рівнем захисту. Деякі дуелі показують сильних аутсайдерів, які можуть заощадити багато грошей.

Однак, якщо ви хочете належним чином захистити свій велосипед, ви спочатку зіткнетеся з головоломкою: постачальники класифікують свої велосипедні замки за різними рівнями безпеки. На жаль, кожен робить це по-своєму. Деякі шкали безпеки мають 15 рівнів, інші – 10, треті – лише 6. Отже, що це таке, "безпечний номер", не є ані стандартизованим, ані зрозумілим. Єдине, що зрозуміло – замки з високим рівнем безпеки мають свою ціну, 100 євро і більше – не рідкість. Чи варто це того? Чи часто набагато дешевші замки середнього класу захисту так само надійні?

Шкідливі речовини

Три замки є дефектними, оскільки містять проблемні речовини. Ми виявили нафталін у корпусі обох ланцюгових замків Abus. Поліциклічний ароматичний вуглеводень підозрюють у тому, що він викликає рак. А в корпусі U-замку Axa Newton Pro 190 містилося більше фталатного пластифікатора DEHP, ніж дозволено в ЄС. Люди, які користуються цими замками, часто контактують з цими речовинами. Це не перший випадок, коли протестований U-подібний замок Axa привертає увагу. У тесті 5/21 модель вже була визнана дефектною через високий вміст DEHP. Очевидно, в Axa не бачили причин для покращення. Ми рекомендуємо перестрахуватися не лише для велосипеда, але й для свого здоров'я та обрати замок, в якому ми не знайшли шкідливих речовин. Вибір екологічно чистих моделей великий – у обох класах безпеки.

Саморобний замок

Саморобний замок не є дуже хорошим варіантом. Як альтернативу велосипедному замку, в інтернеті можна знайти рекомендацію просто взяти ланцюжок і замок для штор з магазину "зроби сам". Ми спробували і звернулися до наших експертів з проханням зробити замок своїми руками: Поєднання обмотаного ланцюга товщиною шість міліметрів із загартованої сталі та навісного замка виявилося не надто надійним.

У тесті вона забезпечила б лише достатній рівень безпеки. Ми заплатили за нього 32 євро – не дешево. Якщо ви витратите трохи більше на замок, готовий до завантаження, ви отримаєте більше безпеки: найкращий замок у тесті коштує 58 євро. Поєднання саморобного ланцюга та замка не є ані дешевим, ані надійним.

Високий клас захисту

Насправді нашим експертам довелося витратити особливо багато часу, щоб зламати замки з високим класом захисту. Незалежно від того, чи це були U-подібні, складні або ланцюгові замки, всі учасники тесту продемонстрували добрий або навіть дуже добрий захист від злому.

Найнадійнішим замком у тесті виявився хороший U-подібний замок New York Lock від Kryptonite. Окрім величезної ціни в 170 євро, велосипедистам також доводиться нести порівняно велику вагу в 2,6 кілограма з цим замком – одна з причин, чому New York Lock не здобув загальної перемоги.

Однак тест також показав, що якщо ви купуєте замок середнього класу безпеки, вам може не пощастити. Три моделі середнього класу відкривалися настільки швидко, що майже не захищали від крадіжки велосипеда: ланцюгові замки Trelock BC 380 та Axa Clinch+, а також складаний замок Axa Clinch+. Abus Bordo Lite. Всі три замки не відповідають вимогам. Три інші замки забезпечують лише достатній захист від злому.

Догляд та обслуговування велосипедного замка

Усередині надійних велосипедних замків знаходиться тонкий механізм. Якщо ви дбаєте про нього, ви робите певний внесок у його довговічність та захист від крадіжок.

У повсякденному житті велосипедні замки зазнають багато зловживань: волога, пил і сіль можуть злипатися з мастилом, що міститься в замку. Особливо може постраждати делікатний механізм циліндра замка. У найгіршому випадку запірний механізм іржавіє або блокується. Догляд за замками не тільки забезпечує їхню функціональність і довговічність. Він також покращує захист від крадіжок, оскільки неушкоджений замок складніше зламати, ніж той, що вже постраждав від руйнівного впливу часу.

1. Профілактика. Захист від вологи та бруду вже вбудований у багато велосипедних замків: часто перед чутливим циліндром замка можна притиснути невелику заслінку. Найкраще взяти за звичку робити це перед початком їзди та після того, як ви зачинили велосипед. Якщо замок висить зовні, отвір для ключа повинен бути спрямований вниз. Це запобігатиме потраплянню води всередину замка.

2. Прибирання. Неможливо повністю запобігти накопиченню пилу, волокон і вологи в замку. Очищайте частини замка, які вставляються і замикаються одна в одну. і з'єднані між собою, від цього бруду за допомогою безворсової тканини. Якщо замок дуже забруднений, використовуйте засіб для знежирення.

3. Змастіть. Потім змастіть всі деталі замка – циліндр замка або зубці кодового замка. Як засіб вибору, постачальники часто рекомендують засоби для догляду за замками, які змащують чутливі механізми без жиру і таким чином запобігають їхньому заїданню. Однак універсальні спреї для замків або циліндрів також підійдуть для цієї мети. Якщо ви використовуєте мастило на вулиці, підкладіть під нього старий картон, щоб воно не потрапило на підлогу. Відкрийте і закрийте змащений замок кілька разів, щоб мастило розподілилося всередині.

4. Продовжуйте. Деякі постачальники рекомендують обслуговувати замки кожні два місяці. Якщо в повітрі є волога і сіль у повітрі – біля моря або взимку – замки потребують частішого догляду

5. Порятунок. Якщо замок заклинило, допоможе спрей для догляду.

Наші рекомендації

Ми надіслали в лабораторію 24 велосипедні замки, кожен з яких був однаково оброблений ріжучими та ударними інструментами. Ми випробували замки від чотирьох основних постачальників: Abus, Axa, Kryptonite та Trelock. У кожному випадку – ланцюговий, дужковий і складаний замок, віднесений постачальником до середнього класу захисту, проти замка з високим рівнем безпеки. Моделі вищого класу коштують до 200 євро, середнього – від 36 до 90 євро.

Перемогу в тестуванні здобув ланцюговий замок Kryptonite Keeper 785. За словами постачальника, він пропонує лише середній рівень захисту, важить лише 1,3 кілограма, коштує лише 58 євро – і все одно виграє пряму дуель проти 200-євро Kryptonite New York Fahgettaboudit Chain, який важить приблизно в чотири рази більше і має найвищий клас захисту. Обидва ланцюжки виявилися дуже міцними під час тестування. Однак з Keeper набагато легше працювати, оскільки він легший. Схожа ситуація і в інших дуелях: Серед чотирьох U-образних і шести складних замків з оцінкою якості "добре" є також легкі та дешевші моделі середнього класу безпеки, які навряд чи захищають велосипед гірше, ніж їхні громіздкі побратими.

Товсті ланцюги

Серед ланцюгових замків – найкращий замок поточного тесту: Kryptonite Keeper 785 за 58 євро. Він нічим не поступається масивному 200-євро Kryptonite в прямій дуелі, але важить і коштує лише близько чверті. Недорога альтернатива з попереднього тесту – ланцюговий замок від Decath- lon. Він отримав оцінку "добре" (1,9), за словами постачальника, він не змінився і зараз продається як замок Elops 900 Chain L за ціною близько 40 євро. Ланцюгові замки часто досить гнучкі та міцні. Але це не завжди так: ми змогли швидко зламати дві дешевші моделі від Tre-lock та Axa. У дуелянтах від Abus ми знайшли забруднюючі речовини.

Нерухомі та складні замки

Металеві дужки часто виявляються особливо міцними в наших тестах. Цього разу найнадійнішим замком виявився U-подібний замок: Kryptonite New York Lock M18-WL. Переможець групи коштує 170 євро. Надійним і лише на третину менш важким і дорогим є Trelock U4 Plus, який коштує 58 євро і є нашим лідером у цій групі за співвідношенням ціни та якості. U-замки об'єднує те, що вони негнучкі: Варіанти їх з'єднання обмежені. Особливо це стосується коротких, вузьких U-образних замків. Найбільшим у тестовому полі є Abus Granit XPlus.

Складаються, як правило, за принципом складання, складні замки гнучкі у використанні і компактні для транспортування. Однак це може бути за рахунок безпеки, як показує невдалий Abus Bordo Lite: Ми швидко зламали замок. Поки що ми не знайшли жодного дуже стійкого до злому складного замка в наших тестах. Щонайменше шість складних замків наразі добре себе зарекомендували в цьому відношенні, п'ять з яких однаково добре себе зарекомендували. Найдешевший і найлегший серед них – Kryptonite Keeper 510 за 89 євро.

Декілька з кращих продуктів за результатами тестування:

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.