Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Рейтинг найкращих веб-камер

Найкращі веб-камери 2023 року за результатами дослідження німецького інституту якості.
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Не тільки дорогі веб-камери виходять на перше місце – навіть досить недорогі моделі показують хороші результати в нашому тесті веб-камер

Уявіть, що ви прийшли на співбесіду, але ваше обличчя зелене, а волосся прилипло до голови, як млинець на голові! Ви б ніколи не представили себе в такому вигляді? Це може швидко статися під час віртуальних зустрічей, якщо веб-камера погана.

Для всіх тих, хто хоче уникнути або виправити невдалу покупку, ми шукали веб-камери, на яких ми виглядаємо добре. У тесті 4 веб-камери з хорошою якістю зображення з 16, найдешевша коштує 80 євро. Ще вісім пропонують задовільну якість зображення, три – задовільну і одна – погану. Найдорожчий пристрій коштує 250 євро, найдешевший - 38,50 євро. Детальні результати тесту, а також найкращі веб-камери, які залишилися в наявності з попереднього тесту наведені в таблиці. Найдешевша з них зараз коштує 78 євро.

Види USB

Підключення: Який варіант USB? Зазвичай веб-камери підключаються до порту USB-A комп'ютера. Натомість Logitech Brio 500 та Obsbot оснащені більш сучасним роз'ємом USB-C. У комплекті з веб-камерою Obsbot поставляється перехідник на USB типу A. Щойно веб-камеру підключено до USB-порту комп'ютера, вона починає працювати.

Сучасній веб-камері Microsoft для цього потрібно дві з половиною секунди. Багато інших працюють не набагато повільніше. Hama C-650 і Obsbot, однак, потребують більше десяти секунд, щоб зробити перший знімок. Наше враження: багато веб-камер запускаються швидше, якщо вони завжди залишаються підключеними до комп'ютера.

Конфіденційність: чи достатньо кришки об'єктива? Кришки для об'єктивів продаються як "шторки для конфіденційності", і всі, крім Razer Kiyo X, мають таку кришку. Однак вони не вимикають звук, а лише затемнюють об'єктив. Тим не менш, веб-камери з контрольними світлодіодами продовжують світитися. Але навіть з ними, якщо ви хочете вимкнути, вам доведеться вимкнути мікрофон. Це можна зробити за допомогою програмного забезпечення для відеоконференцій або, у випадку з Hama C-650, перемикачем на веб-камері.

Десктопні програми

Десктопні програми: чи дають вони додаткову цінність? Додатки, тобто додаткові програми для MacOS і Windows, зазвичай пропонують ті ж можливості для налаштування веб-камер, що і меню налаштувань комп'ютерних операційних систем – наприклад, для регулювання експозиції і передачі кольору. Перевага програми полягає в тому, що налаштування можна точно налаштувати. Деякі з них навіть пропонують більше функцій: Наприклад, функція відстеження обличчя працює тільки з HP 960 4K і Logitech через додаток для настільних комп'ютерів.

Відстеження облич: Як це працює? Веб-камери HP 960 4K, Logitech Brio 500 і Obsbot Meet 4K відстежують обличчя за допомогою електроніки, тоді як Hama C-650 - моторизована. Це дає перевагу, особливо під час конференцій: ви можете рухатися перед камерою. Інші учасники все одно завжди бачитимуть вас в центрі кадру. Автокадрування також корисне в іншому випадку: якщо перед веб-камерою сидять кілька людей, секція зображення автоматично панорамується на людину, яка в даний момент говорить. Однак у Hama C-650 є недолік: після запуску мотор повністю повертає камеру з одного боку в інший. Це займає цілих 16 секунд.

Розташування веб-камери

Світло: як уникнути тіней? Лікарі-гігієністи рекомендують для роботи за екраном денне світло збоку. Це пов'язано з тим, що вікна за монітором можуть засліплювати користувачів, а вікна ззаду можуть затьмарювати зображення на комп'ютері. Однак бічне світло створює тіні. Це виклик для веб-камер. Деякі з них змушують нас виглядати погано: Вони встановлюють експозицію на світлу сторону обличчя, а темна сторона "тоне" в чорному кольорі. Або ж освітлюють тіньову сторону і показують іншу половину обличчя як безперервну яскраву пляму. У цьому може допомогти лампа для тіньової сторони.

Ми протестували якість зображення в темряві і при хорошому освітленні. Кращі веб-камери досить добре справляються без додаткового світла. Особливо переконливою виявилася камера Logitech Brio 500. Вона показала найкращі результати в тестах якості зображення: з хорошою оцінкою. Ми поставили трьом моделям оцінку "достатньо" в цій дисципліні, оскільки побачили багато або особливо прикрих помилок зображення: Hama C-900 Pro, Microsoft і Ra-poo. Якість зображення Dicota Pro Plus Full HD була низькою. Вона навіть не справлялася зі звичайним офісним освітленням.

Штатив та гарнітура

У відеоконференціях ми любимо, коли мікрофони всіх учасників вловлюють їхні голоси повноцінно, чітко і без перешкод. Три веб-камери в тесті відповідають цим вимогам добре або дуже добре: Razer, Obsbot і Teza 4K від Trust. На відміну від них, Hama C-650 і Kensington W2000 передавали багато шуму, який наші тестери описали як "потріскування". Деякі програми для проведення конференцій можуть придушувати фоновий шум - якщо увімкнути відповідну функцію.

Гарнітура також може допомогти. Наприклад, вона в першу чергу не вловлює ефекти реверберації. Особливий випадок – веб-камера Microsoft Modern Webcam: її мікрофон працює лише за умови встановлення додаткового програмного забезпечення. Це програмне забезпечення недоступне для MacOS. Вихід: гарнітура. Ще більше це стосується Elgato. Ця веб-камера взагалі не має мікрофона.

Аксесуари: чи потрібен штатив? Веб-камери кріпляться у верхній частині екрана і при необхідності повертаються вбік – прямо на обличчя. Тільки Microsoft Modern Webcam і Razer Kiyo є фіксованими. Вирівняти веб-камеру вгору або вниз не так просто, як повернути її вбік. Зазвичай це робиться шляхом регулювання затискача.

Важливо: однією рукою тримайте веб-камеру, іншою регулюйте затискач. Це запобігає пошкодженню чутливого дисплея монітора.

Кут нахилу веб-камери також можна відрегулювати за допомогою штатива. Розташована на рівні очей, веб-камера забезпечує сприятливе зображення: не надто високо і не надто низько (підозра через подвійне підборіддя!). Зручні штативи можна придбати всього за 10 євро. Усі веб-камери в поточному тесті мають різьблення для штатива. Висновок: Ніколи ще не було так дешево отримати ефект щоб ідеально налаштувати сцену.

Наші рекомендації

Експозиція, передача кольору, звук: маленькі веб-камери повинні багато чого зробити, щоб добре представити нас у домашньому офісі. Тест показує, які веб-камери ми можемо впевнено використовувати на співбесіді. Веб-камери також істотно різняться, коли йдеться про додаткові функції, як-от розпізнавання облич: не всі з них фокусуються на рухомій людині. Хороша якість не обов'язково має бути дорогою: наше найкраще співвідношення ціни та якості забезпечує переконливу продуктивність за привабливою ціною.

Переможець тесту: Дві веб-камери розділили перемогу. Камера Logitech Brio 500 за 125 євро має найкращу якість зображення в тесті, Razer Kiyo X коштує всього 80 євро і має найкращий мікрофон у тестовому полі.

Порада щодо ціни: Камера Razer Kiyo X за 80 євро перемагає навіть веб-камери з наших тестів, які коштують більш ніж удвічі дорожче, а також споживає дуже мало енергії.

Тільки три хороші. Майже всі моделі з тесту 9/21 все ще доступні. Тут ми показуємо 12 найкращих.

У тесті: 16 веб-камер за ціною від трохи менше 39 до 250 євро з роздільною здатністю від 1 080 до 2 160 ліній зображення. Пристрої ми придбали в період з серпня по жовтень 2022 року в магазинах. Ціни ми визначили онлайн у листопаді 2022 року. П'ять підготовлених тестувальників провели тести для очей, щоб оцінити, зокрема, відтворення облич у осіб в умовах вітальні та в умовах поганого освітлення – за необхідності з вбудованим допоміжним світлом.

Ми використовували вимірювання для визначення оптичної роздільної здатності, придатності для зйомки крупним планом, спотворень, видимого шуму зображення, віньєтування, віддзеркалень заднього освітлення, передачі кольору та динамічного діапазону значень яскравості.

П'ять кваліфікованих тестувальників оцінювали якість звуку вбудованих мікрофонів (за наявності), повноту та правильність інструкцій користувача, що постачаються в комплекті, а також тих, що доступні в Інтернеті.

У пункті "Налаштування" ми оцінювали базові налаштування веб-камер, вибір фрагмента зображення і те, наскільки добре працювало фокусування зображення. Ми також оцінювали, скільки часу пройшло між підключенням пристрою та початком відтворення (час запуску).

Веб-камери: Найдешевша хороша камера коштує 80 євро

Декілька з кращих продуктів за результатами тестування:

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.