Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Ефективні засоби для чищення духовок і грилів

Рейтинг найефективніших засобів для чищення духовок і грилів 2023 за результатами тестування Stiftung Warentest
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Засоби для чищення духовок і грилів – 14 продуктів, що увійшли до тесту, призначені для ефективного видалення бруду. Мало хто з них справляється з цим добре. Пральна сода трохи ефективніша за спреї від відомих постачальників засобів для барбекю.

Енергійного миття водою та миючим засобом недостатньо, щоб очистити духову шафу від жиру, сиру для піци або навіть цукрової глазурі. Остання надія: засіб для чищення духовок і грилів. Очищає "самостійно і швидко", "з активною піною", "видаляє пригорілу їжу". Ці та подібні обіцянки часто можна прочитати на спеціальних спреях і гелях. Здавалося б, все дуже просто: нанесіть засіб, дайте йому попрацювати – і вуаля, бруд зник. Тест 14 засобів для чищення духовок і грилів показав різні результати.

Той факт, що одинадцять засобів для чищення духовок здатні на більше, ніж слабкі помпові спреї, пояснюється їхніми активними інгредієнтами. На додаток до поверхнево-активних речовин для розчинення жиру, які містяться у всіх протестованих засобах, одинадцять засобів для чищення духовок використовують сильно лужні луги. Вони можуть викликати набрякання крохмалю та білків і розщеплювати жири, що полегшує розчинення стійкого бруду в духовій шафі. Однак з цими продуктами не варто поводитися легковажно. Сильні луги можуть пошкодити очі та обпекти шкіру. Кожен, хто використовує їх, повинен носити захисні окуляри та рукавички.

Ефективність очищення бруду

Ми виявили велику різницю в ефективності очищення. Ми протестували їх з тими забрудненнями, які щодня завдають клопоту при випіканні та приготуванні на грилі: томатним сиром, сумішшю сиропів і жирним брудом. Замість того, щоб зішкрібати наліт з духовок і решіток для гриля, наші випробувачі приготували в лабораторії відповідні тестові забруднення – строго за рецептом. Вони розклали його на деках і висушили. Потім нанесли засоби для чищення і залишили їх працювати.

Простого промивання металевих листів під проточною водою було замало. Їх потрібно було витерти дочиста. Томатний сир зазвичай легко видалявся. Найважче було видалити залишки, що містили цукор і жир. Загалом, лише Winwin Clean, помповий спрей HG (61% за одне застосування) і недорогий гель Maxxi Clean (16%), який був єдиним, що також добре працював проти сиропу, очищали добре. Вісім засобів для чищення очистили задовільно. Засоби від виробників грилів не справлялися з цим завданням: на решітках залишалися значні залишки їжі. Їх ефективність очищення є недостатньою.

Запобігання пошкодженню матеріалів

Попередження на засобах для чищення призначені для запобігання пошкодженню матеріалів. Це означає, що засоби не пошкоджують, наприклад, алюміній, лінолеум або пофарбовані поверхні. У тесті ми перевірили це на поверхнях, які зазвичай використовуються в духовках і кухнях: емаль, нержавіюча сталь, чорна гума, дерево та пластик. Невтішний результат: лише Bref, Heitmann та Rossmann показали хороші результати.

Чотири постачальники не рекомендують використовувати їхні продукти в самоочищувальних печах. Це стосується аерозольних спреїв Edeka Gut & Günstig і Jeden Tag, а також гелів Maxxi Clean і Winwin Clean.

Піролізні духові шафи мають спалювати запечену їжу при температурі майже 500 градусів за Цельсієм – без використання хімікатів. Наш тест одинадцяти таких моделей у березні 2023 року показав, що це не зовсім так, оскільки піроліз рідко працював добре. Не дивно, що майже всі постачальники рекомендують прилади вручну перед самоочищенням – іноді вони також радять використовувати спреї для духовок.

Деякі засоби для чищення в нерозбавленому вигляді можуть завдати шкоди вже через п'ять хвилин. Особливо обережними слід бути тим, у кого на кухні є меблі з натурального дерева. Майже всі миючі засоби завдають серйозної шкоди дерев'яним поверхням. Лише засоби для чищення гриля добре захищають їх.

Нержавіюча сталь помітно знебарвилася після використання 11 з 14 протестованих засобів, причому особливо швидко це сталося з миючим засобом Weber. З емаллю, гумою та пластиком проблем майже не виникло.

Поради, щодо використання миючих засобів

6 порад: Як поводитися із засобами для чищення духовок

Завжди використовуйте засіб для чищення духовки з обережністю: найкраще використовувати його лише тоді, коли нічого іншого не допомагає.

1. Підготуйтеся. Дотримуйтесь інструкцій постачальників приладів і засобів для чищення, щоб уникнути матеріальних збитків. Випробуйте спреї та гелі на прихованій ділянці. Перед використанням духової шафи найкраще застелити чутливу підлогу, наприклад, газетою.

2. Подбайте про захист. Під час використання продуктів одягайте захисні окуляри та рукавички. Не вдихайте туман від розпилення і добре провітрюйте приміщення, в тому числі через ризик виникнення пожежі. Аерозолі з балончика є легкозаймистими.

3. Нанесіть. Рівномірно розпиліть або нанесіть щіткою на піч. Уникайте вентиляційних отворів. Триваліший час нанесення часто допомагає краще розпушити бруд. Прозора плівка запобігає передчасному висиханню засобів.

4 Очистіть. Бруд найкраще видаляти ганчіркою та великою кількістю води. Для стійких залишків використовуйте інші засоби для чищення, тільки якщо ваша плита безпечна для використання.

5. Зачекайте і подивіться. Деякі постачальники рекомендують не використовувати духову шафу до закінчення восьми годин після чищення. Тим часом добре провітріть кухню та духовку.

6 Будьте обережні. Засоби для чищення духовок пошкоджують деревину. Негайно видаляйте краплі!

Пральна сода

Пральна сода, тобто карбонат натрію – універсальний побутовий засіб: прання, чищення, полоскання – з нею можливо все. Кажуть, що вона навіть успішно видаляє пригорілу їжу. Чи може він видалити плями від томатів, сиру, сиропу чи жиру? Чи чистить він навіть краще, ніж деякі миючі засоби з тесту?

Ось як ми діяли далі. У лабораторії ми змішали порошок соди 1:1 з водопровідною водою і ложкою нанесли кремову пасту на забруднені металеві листи. Ми визначили, наскільки добре працює суміш у трьох пробах: через 20 хвилин, 1 годину і 14 годин.

Чим довше, тим краще. Короткий час впливу, до однієї години, майже нічого не дає. Сода дає трохи кращі результати після 14 годин: Плями від томатів і сиру значною мірою видаляються губкою, жирні плями принаймні зменшуються. Проти сиропу сода нічого не робить.

Сода перевершує засіб для чищення барбекю. У тесті на очищення сода отримала загальну достатню оцінку. Отже, вона чистить краще, ніж засоби для барбекю Char-Broil, En- ders і Weber. Однак вона не може конкурувати із засобами для чищення духовок. Пачка содового порошоку вагою 500 грамів коштує близько 1,60 євро.

Наші рекомендації

Насправді прибиральники досягають меншого, ніж сподівалися. Ідеальна чистота і сяючий блиск у духовці все одно вимагають мускульної сили. Прикро те, що всі протестовані засоби більшою чи меншою мірою знебарвлюють нержавіючу сталь. Лише дорогий засіб Winwin Clean отримав гарну оцінку. Одне застосування коштує 1,05 євро, тоді як найдешевші п'ять засобів коштують лише від 7 до 9 центів. Десять засобів для чищення духовок отримали задовільну оцінку, оскільки вони недостатньо дбайливо ставляться до матеріалу, погано чистять або приховують важливу інформацію від покупця. Чистячі засоби від Char-Broil, Enders та Weber є лише незадовільними. Навіть пральна сода завдає більше шкоди, ніж спреї з насосом від виробників барбекю.

Переможець тесту: Winwin-Clean-Gel добре чистить (1,05 євро за одне застосування). Порада щодо ціни: задовільний засіб Maxxi-Clean-Gel (16 євро за одне нанесення) коштує відносно недорого і навіть чистить найкраще. Однак інструкція із застосування є недостатньою.

Порада щодо захисту довкілля: навіть високоефективні засоби мають незначний вплив на воду – незважаючи на те, що вони містять сильні лужні розчини. Однак багато засобів для чищення духовок містять корозійні речовини.

Як ми тестували

У тесті: 14 засобів для чищення духовок і грилів, зокрема сім аерозолів, п'ять помпових спреїв і два гелі. Ми перевірили ефективність очищення побутової соди. Продукти ми купували з жовтня по грудень 2022 року.

Ми нанесли три різні типи забруднень – суміш томатів і сиру, суміш сиропів і жирне забруднення – певної товщини шаром на попередньо очищені дека і витримали тестові забруднення при температурі 200 градусів Цельсія в сушильній шафі. Ми розпилювали або наносили очищувачі на дека відповідно до визначених специфікацій і залишали їх діяти на різний час: 20 хвилин, 14 годин і відповідно до рекомендацій постачальника. Ми промили лотки проточною водою. Потім протерли їх вологою ганчіркою і висушили у вертикальному положенні при кімнатній температурі.

Ми провели цей тест вісім разів для кожного часу експозиції. Троє навчених осіб візуально оцінювали ефективність очищення. Ми протестували ефективність очищення побутової соди у співвідношенні 1:1 з водопровідною водою. Ми нанесли нерозбавлені засоби на поверхні з нержавіючої сталі, білої емалі, чорної гуми, а також на кухонні поверхні з промасленого дерева та білого пластику. Через 5 хвилин і 24 години ми видалили очищувачі. Троє досвідчених тестувальників оцінили ступінь впливу на поверхні (зміна кольору, шорсткість, розводи, матовість матеріалів).

Інструкція із застосування: П'ять досвідчених тестувальників і один експерт оцінювали читабельність, зрозумілість і повноту інструкції. Тестувальники також оцінювали, наскільки добре можна наносити продукти – наприклад, чи контактують вони зі шкірою. Вони також перевірили відкривання, закривання, герметичність, точність нанесення та легкість видалення продуктів.

Експерт перевірив інструкції з безпеки, зокрема, на повноту та точність. Забруднення води: Експерт використовував модельний розрахунок, щоб визначити, скільки води потрібно для розведення проблемних інгредієнтів, щоб вони більше не мали токсичного впливу. Він також визначив, чи можуть окремі інгредієнти, що містяться в продуктах, становити загрозу для водних організмів навіть після очищення стічних вод на очисних спорудах.

Засоби для чищення духовок і грилів: два гелі чистять найкраще

Декілька з кращих продуктів за результатами тестування:

ДЖЕРЕЛО СТАТТІ: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.