Оформить заказ
Индивидуальнй выкуп
Поиск товара по слову или оформление заказа по ссылке Поиск по слову или оформление заказа по ссылке Поиск товара или оформление заказа

Вибір найкращої електростанції

Рейтинг найкращих електростанцій за результатами дослідження німецького інституту якості
Автор: Alena Zakupki (Алёна Иванова)
Источник статьи: Stiftung Warentest
Портативні електростанції можна використовувати не лише для заряджання мобільних телефонів та ноутбуків, але й для холодильних скриньок, вечірніх світильників або електричних пил.

Електростанції слугують для забезпечення електроенергією під час кемпінгу, дачі або відключення електроенергії. На озеро, в сад чи на фестиваль під відкритим небом – куди б ми не вирушили влітку, зазвичай не минає багато часу, як один з пристроїв розряджається. Саме тут у гру вступають портативні електростанції, які можна використовувати не лише для заряджання мобільних телефонів та ноутбуків, але й для холодильних скриньок, вечірніх світильників або електричних пил.

Були протестовані одинадцять переносних електростанцій вартістю від 470 до 825 євро. Окрім USB-портів, усі вони мають щонайменше одну стандартну побутову розетку та 12-вольтову автомобільну розетку для підключення пристроїв. За словами виробників, сила цих акумуляторів становить від 400 до 644 ват-годин енергії. Тривалість заряду залежить від споживання електроенергії підключеним пристроєм. Наприклад, ноутбук буде працювати декілька днів з 500 ват-годинами, а циркулярна пила – лише одну годину.

Наші рекомендації

Переможець тестів: Ecoflow River 2 Max отримав найкращі результати з точки зору функціональності, він також є нашим лідером за ціною – 520 євро.

Недоліки: він найбільш громіздкий.

Екологічна порада: перевірені пристрої можна також заряджати сонячним модулем, його придбання є обґрунтованим лише в разі частого та тривалого використання.

При виборі електростанції, крім кількості енергії, також важливо, яку постійну потужність вона може надавати. Від цього залежить, які пристрої можна з нею використовувати. Найменш потужною за результатами тесту виявилася Goal Zero Yeti 500x, що надає максимум 300 ватт постійної потужності через стандартну побутову розетку. Цього недостатньо для більшості електричних інструментів, але це може вистачити для телевізора або зарядки пристроїв.

Найбільш потужною є Bluetti EB55 з 700 ваттами. З нею можна працювати, наприклад, з циркулярною пилкою, а також деякими пилососами та блендерами. Для дуже потужних пристроїв, таких як фен, перевірені моделі не підходять.

Зазвичай виробники виконують свої обіцянки стосовно наданої енергії. Лише модель Revolt від бренду Pearl не могла постійно забезпечувати зазначених 600 ватт. У випадку з Bresser та Nitecore напруга у 12-вольтовій автомобільній розетці падала нижче 11 вольт, коли рівень заряду був низьким. В таких випадках деякі підключені пристрої переставали функціонувати належним чином.

Порада щодо економії електроенергії

Якщо необхідний пристрій можна зарядити через USB (наприклад ноутбук або смартфон), то USB зазвичай є кращим вибором, адже змінний струм, який надає електростанція через розетку 230 вольт, спершу потрібно перетворити зі збереженого постійного струму – і це перетворення споживає енергію.

Коли електростанції розряджені, їх можна зарядити кількома способами. Найшвидший спосіб – увімкнути їх у розетку. В залежності від моделі швидкість заряджання може бути різною: Ecoflow заряджається за годину, а Agfaphoto – лише за одинадцять. В принципі, всі вони також можуть заряджатися в автомобілі від 12-вольтової розетки. Однак Goal Zero і Pearl не постачаються з відповідним кабелем. У Goal Zero кабель коштує додатково 70 євро. Для Pearl Revolt наразі не існує такого кабелю.

Використання сонячної енергії

Всі протестовані електростанції можна заряджати також за допомогою зовнішнього сонячного модуля. Проте не всі з них можуть ефективно використовувати сонячне світло, деякі мають низьку потужність споживання. Ecoflow в цьому плані працює дуже добре, Nitecore та Pearl є задовільними. До всіх моделей можна підключити відповідні сонячні модулі для кемпінгу від інших постачальників. Однак, електростанції не дуже підходять в якості тимчасового сховища для балконних електростанцій, тому що вони не можуть передавати сонячну енергію в домашню мережу. Якщо електростанція повністю заряджена, сонячна батарея вже не має куди віддати згенеровану енергію.

Деякі моделі є шумними

Деякі електростанції є неприємно шумними, під час зарядки та використання. Agfaphoto і Pearl Revolt гудуть при розрядці під повним навантаженням приблизно на рівні гучності розмови. Але, наприклад, при заряджанні мобільного телефона працюють тихіше.

Що не працює

Не все можна живити за допомогою протестованих електростанцій. Деякі пристрої потребують більшої потужності, ніж забезпечують тестовані моделі. Навіть Bluetti EB55 з безперервною потужністю 700 Вт занадто слабка для таких приладів як: кавоварка, електричний гриль, електрочайник, фен для волосся, шліфувальна машина, побутовий міксер.

Як правильно заряджати та зберігати акумулятори

Знову та знову з'являються звіти про самозапал смартфонів або акумуляторів для електровелосипедів. Як можна запобігти таким випадкам?

Захист від перегріву. Причинами виникнення пожежі в акумуляторах можуть бути, наприклад, перегрів або пошкодження внаслідок сильних ударів. Загалом, всі пристрої з акумуляторами повинні бути обладнані системою керування батареєю, яка, наприклад, зупиняє процес зарядки при занадто високій температурі.

Відповідне місце. Електростанцію найкраще заряджати під наглядом. Приміщення, де вона знаходиться, принаймні, повинно бути обладнане детектором диму і добре провітрюватися. Найкраще розміщувати її на негорючій поверхні.

Дотримуйтесь інструкції з безпеки. Майже всі виробники наводять в інструкціях з експлуатації пункти щодо безпеки. Наприклад, протестовані електростанції можна використовувати лише в зазначеному температурному діапазоні (переважно від мінус 10 до плюс 40 градусів за Цельсієм). Їх також не можна кидати, оскільки це може пошкодити елементи живлення.

Типи акумуляторів. Поміж акумуляторів літій-іонного типу NCA (нікель-кобальт-алюміній) або NMC (нікель-манган-кобальт), все більше встановлюються акумулятори літій-залізофосфату, скорочено LiFePO4 або LFP. Їх енергетична щільність, тобто кількість енергії, яку можна зберегти на кілограм, менша, ніж у інших. За це, їх відносна пожежонебезпека є трохи нижчою.

ДЖЕРЕЛО СТАТТІЇ:: Штіфтунг Варентест (нім. Stiftung Warentest) – дуже поважний німецький інститут, який проводить порівняльні випробування якості різноманітних товарів і споживчих послуг, керуючись при цьому принципами об'єктивності та незалежності від виробників і торговельних підприємств. Результати проведених випробувань публікуються у власних друкованих виданнях та на веб-сайті. Публікації не містять реклами. Оригінал статті можна подивитися на офіційному сайті www.test.de за 4,90 €.

Будь ласка, майте на увазі, що всі продукти, які тестує Stiftung Warentest, купують у німецьких магазинах. Ґрунтуючись же на нашому багаторічному досвіді (починаючи з 2005 року), ми з абсолютною точністю стверджуємо, що ідентичні товари, придбані в Європі та в країнах колишнього СНД, значно відрізняються за складом і, відповідно, за якістю.